Het begrip komt uit de popmuziekwereld. Maar ‘indie’ (van independent) biedt ook een mooi perspectief voor de Friese economie. Vindt Simon Tijsma, programmaleider duurzame innovaties bij de provincie.

Zogeheten indie-muziek en indie-games, die niet afhankelijk zijn van grote producenten, ziet u als inspiratiebron voor de toekomst van Friesland, schreef u in een bevlogen notitie, getiteld ‘Fryslân goes indie!’. Hoe kwam u op het idee van een indie-beleid en wat houdt het precies in?
‘Dat idee is in de afgelopen tien jaar langzaam gegroeid, veel dingen speelden daarin mee. Om te beginnen de opkomst van internet. Dan het groeiende bewustzijn van de kwetsbaarheid van grootschalige systemen, tegen de achtergrond van klimaatverandering, terrorisme en natuurrampen. Natuurlijk ook het nadenken over de vraag hoe de economie in deze provincie zich zou kunnen ontwikkelen [Tijsma was tot vorig jaar hoofd van de afdeling economie, recreatie en toerisme, AK]. Traditioneel wordt groei voor een be…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.