Miljoeneninvesteringen moeten Friesland nóg aantrekkelijker maken voor waterrecreanten. Of dat lukt? Om die vraag te beantwoorden, vaart Abe de Vries na lange tijd weer eens door zijn provincie. ‘Natuurlijk, zon, wind en water zijn min of meer zichzelf gebleven, maar verder is zo ongeveer alles getransformeerd en ingekaderd door het Toerisme.’

Villa’s, bungalows, chalets en allerhande kleinere vakantieoptrekjes van onduidelijke signatuur bevolken de kades en de oevers van Terherne. Morgen opent de plaatselijke middenstand hier feestelijk het watersportseizoen. Dat betekent veel geroosterd varkensvlees en bier en Gordon- en Froger-sound-alikes. En niet te vergeten het onvermijdelijke zumba-dansen. Er is een restaurant Klinkhamer, maar van de olijke tweeling Hielke en Sietse uit de befaamde jeugdboeken van Hotze de Roos is in het Kameleondorp nog geen spoor te bekennen.

Welkom in de Friese waterwereld. De tocht gaat via de Ter-Kappelster Puollen, de Sâltpoel, de Goïngarypster Puollen en de Noarder Aldewei naar de Langwarder Wielen en het dorp Langwar; vandaar via de Fammens Rakken, het Jentsjemar en de Langsturtepoel noordwaa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden