De 80-jarige Afsluitdijk is met het oog op de klimaatveranderingen hard toe aan een opknapbeurt. Over drie jaar wordt begonnen met de versterking van de dijk en met de aanleg van extra spuicapaciteit.

De 80-jarige Afsluitdijk is met het oog op de klimaatveranderingen hard toe aan een opknapbeurt. Over drie jaar wordt begonnen met de versterking van de dijk en met de aanleg van extra spuicapaciteit om overtollig IJsselmeerwater ook in de toekomst naar zee te kunnen afvoeren. Het rijk had voor die klussen al eerder respectievelijk 600 miljoen en 200 miljoen euro opzij gelegd. Den Haag draagt ook nog bij aan de aanleg van nieuwe vispassages.
De ambities gaan echter veel verder. Al jaren bestaan er plannen om van de Afsluitdijk een icoon van innovatie en duurzaamheid te maken. Daarvoor staan volgens het bestuursakkoord echter niet het rijk maar de decentrale overheden aan de lat. De extra plannen kosten samen ruim 500 miljoen euro, leert een blik in de vorig najaar verschenen ‘Agenda Amb…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden