Eigenlijk is verschillende voorzieningen in één gebouw combineren helemaal niet zo nieuw. ‘Het oude, bekende dorpshuis was van meet af aan ook multifunctioneel, bijna per definitie’, zegt Paul van Schie. Hij werkt als consulent dorpshuizen bij de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe. ‘Dorpshuizen zijn vaak ontstaan in de twintigste eeuw. Toen ontstond er een groeiende behoefte aan een ontmoetingsplaats voor sociaal-culturele activiteiten, naast de kerk en het café. Soms ontstonden ze op basis van ideologische motieven, soms gewoon vanwege praktische redenen. De tegenwoordige, vaak grote multifunctionele centra zijn een natuurlijke opvolger van het oude dorpshuis.’

Die natuurlijke opvolging is zo’n tien tot vijftien jaar geleden ingezet, toen de eerste plannen voor multifunctione…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.