Het Noorden wil meer toeristen trekken. Maar zijn we daarvoor wel gastvrij genoeg? Marc van Gulick van Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag vindt van wel. Dirk Nijdam, directeur van Marketing Groningen en voorzitter van de landelijke VVV, dient hem van repliek.

p het zonovergoten terras van hotel Lauswolt nuttigen we een exquise driegangenlunch. Patron Marc van Gulick heeft aangeboden het twee-gesprek te voeren op zijn befaamde landgoedhotel met naastgelegen golfbaan. ‘Om onze gastvrijheid te tonen.’ Want gastvrij is de noorderling, betoogt de hoteldirecteur en bewierookt meesterkok. ‘Zelf ben ik een Brabander. Die staat bekend om zijn bourgondische levensstijl en gastvrijheid. De Friezen waren stug en ongastvrij, werd mij verteld.’
‘Maar dat valt honderd procent mee’, ontdekte Van Gulick. ‘In het Noorden word je eerst even bekeken. Noorderlingen gaan niet gelijk kussen. Ze hebben wat langer nodig om vertrouwen te krijgen. Maar vervolgens is er een echte klik.’
In Lauswolt komen veel Randstedelingen tot rust, vervolgt onze gastheer. ‘Daarom k…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.