De groei van het toerisme op de Waddeneilanden nadert een kritische grens. Zo blijkt uit het onderzoek van Albert Postma. Duurzaam denken kan de redding zijn.

Er wordt getrouwd op Vlieland. Het bruidspaar en hun gasten van de vaste wal vieren midden in de dorpsstraat voor hun hotel feest. Op elke boom in de straat is een poster van het gelukkige paar geprikt. Voor een plaatselijke ondernemer, die erlangs moet met de auto, wordt slechts met grote tegenzin ruimte gemaakt. Hij verstoort het zorgvuldig georkestreerde sprookjesfeest. Werkende mensen komen in dat scenario niet voor. Auto’ s evenmin. De ondernemer zucht nauwelijks hoorbaar. ‘Geeft niks’, zegt hij. ‘Ze drinken, ze hebben het gezellig en dan komen ze weer terug. Dat is goed voor Vlieland.’

Albert Postma, lector scenarioplanning aan het European Tourism Futures Institute van Stenden Hogeschool in Leeuwarden kent de verhalen maar al te goed. Toeristen op de Waddeneilanden nemen niet z…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.