Windmolens zo hoog als wolkenkrabbers. De regering wil turbines op land en zee met een gezamenlijk vermogen van 12 duizend megawatt. Hoogleraar energie en duurzaamheid Catrinus Jepma is voor. Fred Jansen van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie is tegen.

Wij kennen de verhitte discussies over windmolens. Tegenstanders willen geen reuzenturbines in hun achtertuin en aangewakkerd door hun nimby-syndroom voorspellen ze rampen voor mens en dier. Voorstanders zijn idealisten uit de stad of ondernemers die met molens geld als water verdienen.

Noorderbreedte vraagt daarom twee mensen met een wetenschappelijke achtergrond aan tafel. Mensen zonder eigenbelang, die geacht worden hun emoties te kunnen uitschakelen als ze onze maatschappelijke problemen beoordelen. Catrinus Jepma doet dit als hoogleraar energie en duurzaamheid, Fred Jansen als gepensioneerd zee-onderzoeker.
Het duo schuift aan op de Kop van de Afsluitdijk, de plek die bij windmolendiscussies altijd in het oog van de storm ligt. Midden in dit bos van windturbines steekt Jepma va…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.