Ontwerper en typograaf Gerben Dollen zoekt het verhaal achter letters en cijfers in de openbare ruimte.

Multifunctionele cijfers in Hollum, Ameland

Typisch Amelander huisjes, met een jaartal op de gevel. De cijfers zijn bijzonder omdat ze slordig en sierlijk tegelijkertijd zijn. Ik houd eigenlijk helemaal niet van kitsch, maar ik vind ze schitterend contrasteren met het keurige, strakke patroon van baksteentjes. Enkele cijfers zijn alleen leesbaar, of beter gezegd als nummer te herkennen, in de context van een getal. De zeven bijvoorbeeld. Valt daarbij nog om ook, naar links. De acht lijkt op de kop te staan, omdat de bovenste cirkel groter oogt dan de onderste. In werkelijkheid zijn ze even groot. Om ze optisch wel even groot te laten lijken, teken je de bovenste ring doorgaans kleiner.

Ik
vraag me af waarom de cijfers zo abstract zijn vormgegeven. Het kan de
esthetiek van die t…