Twee bijzondere boerenschuren zijn bij Usquert verrezen, met behulp van het Waddenfonds. Een ervan staat op het erf van aardappelteler Geert Bos aan de Oude Dijk.

De kop-hals-rompboerderij die betovergrootvader van Geert in 1808 had laten bouwen was in twee eeuwen tijd al uitgebreid tot een monumentale boerderij met een driekapsschuur. Toch had de teler meer ruimte nodig voor de opslag van zijn poters. Omdat een traditionele schuur bij dit monumentale familiebedrijf niet mogelijk bleek te zijn, kwam Bos terecht bij het project Boerderijen aan de Waddenkust. Daar zijn onder meer LTO Noord, Libau en Landschapsbeheer Groningen bij betrokken.

Harry Ehrenhardt van architectenbureau Rombou uit
Zwolle ontwierp een grote schuur met een flauw aflopend lessenaarsdak. Hierdoor
ontstond een hoog gebouw met een groot volume, waar Bos meer kisten in kan
herbergen dan als het een traditioneel puntdak had gehad. Enorme rolluiken, een
computergestuurde klimaa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.