Door Eddy Wymenga

Hoe ziet de kaart van Noord-Nederland eruit door de ogen van een dier? Vergeet de mensenkaart en kijk met specialisten mee naar een ander Nederland. Nu Eddy Wymenga, ecoloog en mededirecteur van Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, over de blik van de meervleermuis. 

Als de laatste vogels zich naar de slaapplaats spoeden, maken meervleermuizen zich op voor de nacht. Ongeveer een halfuur na zonsondergang verlaten ze hun verblijfplaats en volgen via vaste routes de kortste weg naar het water. Over brede vaarten en kanalen zoeken ze het open water op om er op insecten te jagen. 

De bewegingen van meervleermuizen zijn in duister gehuld. Alleen met een beetje geluk zien we in de late avondschemer een schim over het water vliegen. De dieren zelf daare…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.