Is een uitgeprocedeerde asielzoeker een illegaal of iemand die recht heeft op ‘bed, bad en brood’? En moeten we vluchtelingen altijd een veilige haven bieden of zijn er grenzen aan onze gastvrijheid? Daarover discussiëren Arnold Helmantel van Tûmba, het Friese centrum voor wereldburgerschap en gelijke behandeling, en Janny Vlietstra, burgemeester van (asiel)gemeente Haren.

Met een brede glimlach komt hij aangestapt. Tussen de grote plassen die de barakken op het asielzoekerscentrum in Onnen omringen, worden handen geschud. Zijn naam is Zakarie en hij komt uit Syrië, vertelt de man in gebroken Engels. 

Of hij wat mag vragen, zegt Zakarie als hij hoort dat een van de bezoekers de burgemeester is. Dan ziet hij een medebewoner, die het Engels beter machtig is. Hij wenkt. Ook deze man blijkt Zakarie te heten. De twee vluchtelingen willen hun familie die is achtergebleven in Damascus zo snel mogelijk naar Nederland laten komen. Maar de procedures in het azc in Onnen gaan zo langzaam, dat ze er behoorlijk wanhopig van worden, verzuchten de mannen.

Procedures, wetten en regels. Ze zijn bedoeld om de wijze waarop wij samenleven in goede banen te leiden…