Met een brede glimlach komt hij aangestapt. Tussen de grote plassen die de barakken op het asielzoekerscentrum in Onnen omringen, worden handen geschud. Zijn naam is Zakarie en hij komt uit Syrië, vertelt de man in gebroken Engels. 

Of hij wat mag vragen, zegt Zakarie als hij hoort dat een van de bezoekers de burgemeester is. Dan ziet hij een medebewoner, die het Engels beter machtig is. Hij wenkt. Ook deze man blijkt Zakarie te heten. De twee vluchtelingen willen hun familie die is achtergebleven in Damascus zo snel mogelijk naar Nederland laten komen. Maar de procedures in het azc in Onnen gaan zo langzaam, dat ze er behoorlijk wanhopig van worden, verzuchten de mannen.

Procedures, wetten en regels. Ze zijn bedoeld om de wijze waarop wij samenleven in goede banen te leiden…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.