Sinds kort kan de automobilist in een royale boog om de zuid- en westrand van Leeuwarden heen. Wij vroegen Wim Boetze, snelwegontwerper van 1970 tot 1984, de Haak om Leeuwarden te recenseren.

De Haak is een nieuwe, rijksweg met twee banen aan de zuidwestkant van Leeuwarden. Hij vormt de verbinding tussen de A31 bij Marsum en de N31 (Wâldwei, richting Drachten). Vanaf Werpsterhoek, ten zuiden van Leeuwarden, kan de verbinding ook gezien worden als de invulling van de ontbrekende tweebaans schakel tussen de rijkswegen A31 en A32. 

De Haak is één van de vele projecten van het programma Vrij-Baan. Daarmee werken Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden aan een betere doorstroming van stads- en regionaal verkeer, en creëren ze ruimte voor economische ontwikkeling en groei van Leeuwarden en omstreken. Tot zover de woorden, nu de praktijk.

Wegontwerp 

De haak geeft inderdaad het prettige gevoel op te schieten en tijd te winnen. Je rijdt co…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.