Pieter Winsemius over 25 jaar EHS

Vorig jaar zijn er 63 otters dood gereden in Nederland. ‘Dat is toch een groot succes.’ Het klinkt misschien cynisch, maar zo is het helemaal niet bedoeld. Pieter Winsemius (1942) gebruikt het voorbeeld om duidelijk te maken dat de Ecologische Hoofdstructuur werkt. De eilandjes waarop Nederland zijn natuur koestert, zijn onderling verbonden door het groene netwerk waartoe het kabinet-Lubbers in 1990 besloot. Winsemius was van een vroeg moment betrokken bij de EHS, het netwerk van wegen dat dieren gelegenheid geeft van het ene naar het andere natuurgebied te komen. Dat beleid heeft succes, constateert hij, er zijn lichtpuntjes. We hebben weer ooievaars, bevers en otters. ‘Maar kijk uit, niet alles is terug. Zo is het met de vlinders nog knudde met een rietje.’

We zitten in het bezoek…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.