Nat op

Niet denken, zegt de schilder. ‘Denken is lastig.’

Hij bedoelt: daar is het doek, hier is het penseel, het penseel zit vast aan de hand, de hand zit vast aan het oog. 

En het oog? ‘Het oog kijkt naar binnen.’ 

Meer niet? ‘De verf moet het doen. Die moet met je op de loop gaan.’

Kijken doet hij pas als het klaar is. Ogen dicht, ogen open. 

‘Dan is het goed of niet. Het moet in één keer binnenkomen.’

Is het goed, dan zet hij zijn krabbel eronder. Rechts in het hoekje: BARTELD. Al het staat er anders, want achterstevoren en in spiegelschrift. Omdat hij linkshandig is, en dan is zo’n rechterhoek een onding voor een signatuur. ‘Ik kwam nooit goed uit. Van links naar rechts, geen probleem. Maar DLETRAB? Geen hond die dat kan lezen. Met gespiegelde l…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.