De redactie van Noorderbreedte is trots op de nominatie voor de Groninger persprijs 2014.

Update 29 april 2015: De Groninger Persprijs 2014 is gewonnen door Kees Vlaanderen en Willem de Haan. Zij krijgen de prijs voor hun prachtige documentaire Dit is uw land, over het vertrekcentrum in Ter Apel. Noorderbreedte feliciteert de makers van harte.

26 maart 2015:

De redactie van Noorderbreedte is trots op de nominatie voor de Groninger persprijs 2014.

Uit het persbericht van de Groninger Persprijs:

Noorderbreedte is genomineerd met een special over de aardbevingen. Omdat het blad maar eens per twee maanden verschijnt, zit het automatisch achter het nieuws. De redactie is er uitstekend in geslaagd een originele invalshoek te bedenken, die nog niet in de kranten heeft gestaan.

Wij feliciteren ook de andere genomineerden:

Dit is uw land, een prachtige documentaire van Kees Vlaanderen en Willem de Haan over het vertrekcentrum in Ter Apel. Ze volgden medewerkers tijdens hun slechtnieuwsgesprekken met uitgeprocedeerden en dat levert een beklemmende reportage op, waarin de makers zelf onzichtbaar zijn. De camera laat alleen maar zien, heel droog, inclusief ongemakkelijke stiltes. Daardoor is de kijker een soort voyeur.

Ed van Tellingen, journalist bij het Dagblad van het Noorden stuurde z’n columns in over de belevenissen met zijn verstandelijk beperkte zoon Joost, die lijdt aan klassiek autisme en in Nieuw Woelwijck in Sappemeer woont. Van Tellingen legt een maatschappelijk probleem bloot door het heel klein te maken. De columns schuren en ontroeren. Zoals hij het opschrijft zit er bijna schoonheid in het verdriet.

Geen enkel artikel maakte het afgelopen jaar meer los dan het stuk Land van Verloren Hoop waarmee noordelijk Volkskrantcorrespondent Ana van Es afscheid nam. Een analyse na drie jaar correspondentschap over Den Haag en het Noorden en de moeizame relatie tussen beide. Het leverde haar woedende reacties op, maar er waren ook mensen die met tranen in de ogen mailden, dat het zo goed was dat dit eindelijk werd opgeschreven.

Kees van de Veen, vijfde en laatste genomineerde, is met stugge volhardendheid een mooi fotodossier over de aardbevingsproblematiek in Groningen aan het opbouwen. Een weerbarstig onderwerp voor een fotograaf, zeker als je meer wilt laten zien dan de obligate beelden van scheuren in muren. Al  jaren volgt hij dit onderwerp. Een sterke fotoserie, door het gebruik van heldere beeldtaal zonder opsmuk, soms met een knipoog maar altijd met een scherp oog voor het kleine, vaak verborgen drama.

De uitreiking van de Groninger Persprijs is op 23 april.

Hieronder meer over de inhoud van het aardbevingsnummer (NB#5 december 2014)

Noordoost-Groningen krijgt het wel voor de kiezen: krimp, werkloosheid, armoede en dan die aardbevingen daar nog bovenop. Een hopeloze situatie zou je zeggen. Maar dat is niet de mening van de vier gastredacteuren die we vroegen een nummer over het bevingsgebied samen te stellen. Zij (filosoof Anna Herngreen, graficus Peter de Kan, planoloog Christian Zuidema en stedenbouwkundige Enno Zuidema) zien toekomst voor het gebied.

Een greep uit de inhoud

Christian Zuidema van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG toog met dertig buitenlandse collega’s naar het gebied. Mooi vonden de wetenschappers het er. En kansrijk bovendien. Als Europese proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van water(berging) energie en zorg bijvoorbeeld.

Bevingsburgemeesters Marijke van Beek (Eemsmond) en Albert Rodenboog (Loppersum) zijn zeer openhartig als ze vertellen wat de impact van de bevingen en de angst en woede van de bevolking is op hun functioneren als burgermoeder en -vader.

Onderzoeker Melanie Bakema van de RUG, gespecialiseerd in wederopbouwprocessen na ene ramp trekt een interessante vergelijking met de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch die in 2010 en 2011 werd getroffen door twee verwoestende aardbevingen. Groninger bestuurders krijgen de do’s en don’ts op een  presenteerblaadje aangeboden.

Het aller- allerbelangrijkste echter vonden de gastredacteuren, is dat er geluisterd moet worden naar de bewoners. Naar álle bewoners, niet alleen de bewoners die zich kunnen laten horen aan de Dialoogtafel. Luister naar hun zorgen, hun angsten, maar vooral ook naar hun ideeën. Want de toekomst van het gebied ligt in handen van de bewoners. Gastredacteur Peter de Kan ging luisteren in ’t Zandt. En kwam optimistisch terug met een mooi verslag.

Gastredacteur Enno Zuidema sprak met hoogleraar Zef Hemel en projectleider Petra de Braal van Deel&Ulrum over de relativiteit van het plannen maken. Niet blijven hangen achter de tekentafels en de vergadertafels, maar dóen! En ook hier weer: luister naar bewoners. Zij weten vaak het beste wat er moet gebeuren.

Verder: een column van Anna Herngreen over het interessante sociologische fenomeen ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid: door alles te organiseren is er op het laatst niemand meer verantwoordelijk.

Er zijn columns, reportages en een prachtige fotoserie van Reyer Boxem over het dorp Huizinge. De beelden laten je voelen dat de geborgenheid van eigen huis en dorp niet meer vanzelfsprekend is.

De nieuwe Noorderbreedte komt uit op 11 december. Wilt u het nummer ontvangen? Sluit u dan aan bij Nb.