Het Noorderbreedte- filmweekend afgelopen weekend op Vlieland was met 100 bezoekers zo goed als uitverkocht. Rond het thema Goede Vangst keken bezoekers naar films over vissers en visserijgemeenschappen. Programmeur Adwin de Kluyver verzorgde steeds een korte inleiding.

Het Noorderbreedte- filmweekend afgelopen weekend op Vlieland was met 100 bezoekers zo goed als uitverkocht. Rond het thema Goede Vangst keken bezoekers naar films over vissers en visserijgemeenschappen. Programmeur Adwin de Kluyver verzorgde steeds een korte inleiding.

In Contracorriente (Peru) maakten we kennis met een jonge visser uit een behoudend klein vissersdorp. Zijn geheime homoseksuele relatie plaats hem voor een levensgroot dilemma. Prachtige film over liefde, dood en de zee.

True North (Groot-Brittannië) is een aangrijpende film over de bemanning van een Schotse vissersboot die worstelt voor haar bestaan. Om extra geld te verdienen proberen ze twintig illegale Chinese immigranten het land binnen te smokkelen. Het schip verandert onderweg in een hel op aarde.

The sea (IJsland), rauw en cynisch familiedrama in verre uithoek van IJsland. Een film die bekend staat als de IJslandse versie van ‘Festen’.

Ondine (Ierland), magisch, sprookjesachtig verhaal over een visser en een raadselachtige vrouw. Regisseur Neil Jordan vermengt Keltische folklore met hedendaags ongeloof en brengt een wonderschone ode aan de fantasie, inclusief indrukwekkende beelden van de Ierse kust en een mysterieuze soundtrack van Sigur Rós.

Angèle et Tony (Frankrijk) is een aandoenlijke liefdesfilm, met twee onhandige of beschadigde hoofdpersonen. Speelt zich af tegen het decor van een klein vissersdorp in Normandië.

Sinds 2012 organiseert Noorderbreedte in samenwerking met Podium Vlieland filmweekenden rond Noorderbreedte-thema’s. Eerder edities gingen bijvoorbeeld over Kleine dorpen, grote geheimen (2012), Verre kusten (2013), De boer op (2014) en Prettige reis nog (2014). Bezoekers boeken een arrangement inclusief zes films, twee hotelovernachtingen en een fiets. De ervaring is dat bezoekers zeer gecharmeerd zijn van de combinatie van cultuur en natuur. Er is tussen de films door alle tijd om te voet of op de fiets het eiland te ontdekken, gezellig te borrelen of te eten.

Wilt u op de hoogte blijven van de Noorderbreedte-filmweekenden? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Podium Vlieland

Trefwoorden