Hoe ziet Noord-Nederland eruit door de ogen van een dier? Vergeet de mensenkaart. Kijk mee met Eddy Wymenga, ecoloog en mededirecteur van Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, naar de kaart van de gekraagde roodstaart. In de serie Anderland

Door Eddy Wymenga

Sommige algemene vogels zijn zo geleidelijk uit onze omgeving verdwenen dat de achteruitgang pas doordrong toen ze al schaars waren. De gekraagde roodstaart, een van onze fraaist gekleurde zangvogels, is daar een voorbeeld van. In broedkleed heeft de man een fel oranjerode borst in combinatie met een zwarte keel en een wit voorhoofd. De vrouw is onopvallend gekleurd en overwegend (grijs)bruin met een beige of lichtoranje getinte onderkant. Beide seksen hebben een roestrode staart. Frequent trillen met de staart is een opvallend kenmerk. 

Als trekvogel pur sang is de roodstaart maar een aantal maanden in ons land. Begin april arriveren de vogels in Noord-Nederland en in de loop van september zijn ze alweer vertrokken. De winterkwartieren liggen in de Afrikaanse …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.