uit de serie Alles wordt anders

Westerbork, 45 jaar landschap en herinnering

Onlangs werd de glazen overkoepeling onthuld van de commandantsvilla van het voormalige Kamp Westerbork. Daarmee kwam het eerste ‘stuk’ van het tweede herinrichtingsplan gereed. 

Het Nationaal Monument Westerbork bestaat uit een kort stuk spoorlijn, dat eindigt in twee afgebroken, omhoog krullende spoorstaven. Zo symboliseert het aangrijpend de transporten vanuit het kamp naar de vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Op transport gingen 107 duizend Joodse Nederlanders, 245 Sinti en Roma, en enkele tientallen verzetsmensen. 

Het heeft lang geduurd voordat de oorlogsgeschiedenis van het kamp een blijvend monument kreeg. In 1970 werd dit beeld onthuld, dat gemaakt is door de onlangs overleden, Joodse kunstenaar…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.