Het aprilnummer van Noorderbreedte is uit. Abonnees krijgen het nummer een dezer dagen in de bus. Geen abonnee en toch interesse? U kunt een los nummer hier bestellen. Of u sluit u voor 37,50 bij ons aan! Klik hier. Een greep uit de inhoud van NB#2:

Het aprilnummer van Noorderbreedte is uit. Abonnees krijgen het nummer een dezer dagen in de bus. Geen abonnee en toch interesse? U kunt een los nummer hier bestellen. Of u sluit u voor 37,50 bij ons aan! Klik hier. Een greep uit de inhoud van NB#2:

Vijf nominaties voor een nieuwe wierde. Samen met het Groninger Landschap organiseert Noorderbreedte ene ontwerpwedstrijd voor een nieuwe buitendijkse wierde bij Noordpolderzijl. Een jury koos uit 74 inzendingen 5 ontwerpen.

En de boer, hij melkte voort. Dat pak melk bij u in de koelkast, dat doet de Nederlandse boer er even bij. Kaas voor op West-Europese boterhammen en melkpoeder voor kinderen in Afrika en Azië: daar verdient hij zijn brood mee. Zal hij zijn verantwoordelijkheid blijven voelen voor het landschap en het maatschappelijk draagvlak nu de wereldmarkt aan zijn voeten ligt?

Verzorgingshuis dicht? Grijp die kans. Veel instellingen voor ouderenzorg sluiten, een trend die door de bezuinigingen de komende jaren nog harder doorzet. Zeker in kleine plaatsen is dat een dubbel probleem. Niet alleen blijft er een groot gebouw over dat weinig waarde meer heeft, er verdwijnt ook een vanzelfsprekend brandpunt voor sociale en maatschappelijke activiteit. Gelukkig kan het ook anders.

Help, de veenweide verdampt. Het waterbeheer staat al sinds jaar en dag ook in dienst van de landbouw. Grote delen van het karakteristieke en natuurrijke Friese veenweidegebied raken hierdoor uitgedroogd en lijken gedoemd te verdwijnen. Aan de tafel voor twee een discussie over hoe de veenweide kan worden gered.

De groene kerk. Vroeger zag je de kerktoren van Anloo als je in Schipborg op de Kymmelsberg stond. Maar ook vanuit Gasteren, Annen, Eexterveen en Anderen kon je de markante gevel van de klokkentoren zien. Historisch Anloo wil met kleine vensters in het groen weer zicht geven op de oude kerk. Architect Haiko Meijer van Onix waarschuwt. Dit artikel kunt u hier gratis lezen. Inclusief een lezersaanbieding.

Engrienetsiis op culinaire expeditie naar De Graanrepubliek, Groningen

Wie maakt Noord-Nederland: Sandra van Assen

Een reportage over Prachtig Pekela, de internetkrant die de beste vriend is van alle Pekelders

Alles wordt Anders over ‘Memorials, de kunst van het gedenken’ – Westerbork

 

Trefwoorden