Vers van de pers: het themanummer ‘De wetenschapper bij de kapper’. Samen met Sustainable Society van de Rijksuniversiteit Groningen presenteert Noorderbreedte deze uitgave over de betekenis van de wetenschap voor de samenleving.

Vers van de pers: het themanummer ‘De wetenschapper bij de kapper’.  Samen met Sustainable Society van de Rijksuniversiteit Groningen presenteert Noorderbreedte deze uitgave over de betekenis van de wetenschap voor de samenleving. Wat kunt u verwachten:

 

‘We moeten meer nadenken’
Hoe kunnen we zonder al te veel spanningen samenleven? Volgens RUG-hoogleraar Jacques Wallage is het tijd dat we het ook gaan hebben over sociale duurzaamheid.

Koudwatervrees
Column van Sharon Smit, speerpuntdirecteur aan de RUG. ‘Maken politici, ambtenaren, maatschappelijke organisaties en ga zo maar door, wel voldoende gebruik van de beschikbare wetenschappelijke kennis?

Doe-het-zelf-burgers? – Annemarie Kok heeft bedenkingen bij de zogeheten ‘doe-democratie’ en nam een bijzonder sociaal experiment onder de loep: ‘Project Ulrum 2034’.

Wandelwijsheid
Wie door de ogen van ouderen naar een woonwijk kijkt, ziet obstakels die normaal niet opvallen. Een wandeling met twee wetenschappers door de Groninger wijk Corpus den Hoorn.

‘Efficiency-denken kan niet meer uit’
Column van RUG onderzoeker Wander Jager. ‘Goede sturing van bijvoorbeeld de gezondheidszorg vraagt om een kwalitatieve blik op de toekomst.’

De begraafplaats leeft
Om begraafplaatsen duurzaam te maken, moet je ze beter inrichten, digitaal ontsluiten en samenwerken met vrijwilligers, denkt RUG-hoogleraar Bart Ramakers.

Ziek van de buren
Aan de rechtenfaculteit van de RUG, en ver daarbuiten, doet Michel Vols onderzoek naar antisociaal gedrag en overlast in al zijn verscheidenheid: ‘van gezeur tot terreur’.

‘Zonder cultuuronderwijs krijg je zombies’
De kunst- en cultuurvakken staan in een laag aanzien. Terwijl goed cultuuronderwijs de basis is van een evenwichtige samenleving, vindt RUG-hoogleraar Barend van Heusden.

Geïnteresseerd? U kunt het nummer hier bestellen. Abonnees van Noorderbreedte krijgen het blad in de bus. Ook abonnee worden? Klik dan hier.