De Waddenvereniging bestaat vijftig jaar. We zijn ons bewust geworden van het unieke karakter van het Waddengebied. Drie jonge waddenonderzoekers vertellen over wat hen fascineert.

Saskia Mulder, archeoloog

Buitendijks Erfgoed oostelijke Waddenzee

Denk niet te gemakkelijk over de Waddenzee. ‘Als je het gebied niet kent, kun je jezelf in grote moeilijkheden brengen’, beweert archeoloog Saskia Mulder (33). Je moet het Wad echt kennen, zegt ze: het getijdenverschil, de geulen, de diepe slikvelden, het drijfzand, de zandbanken. ‘Het gebied is zo divers. De Waddenzee kan zo mak zijn als een lammetje, zoals op rustige zomerse dagen. Maar het kan er ook spoken.’

Mulder is sinds vorig jaar de voortrekker van het archeologisch onderzoeksproject Buitendijks Erfgoed oostelijke Waddenzee. Met de hulp van onder meer wadloopgidsen, amateurarcheologen en -duikers brengt ze in kaart welke materiële resten van menselijke bemoeienis in het oostelijk Waddengebied te vinden…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.