Tien jaar na de aanleg van een grote plas in het Oost-Groningse Oldambt, met veel natuur rondom en kavels voor prijzige huizen, kijkt Noorderbreedte naar lessen en successen van Blauwestad. Met hoofdontwerper Jeroen de Willigen, eerste bewoner Benno Analbers en wegbereider Jan Kleine.

‘Ik vind het zó gaaf om hier weer te zijn’, zegt stedenbouwer Jeroen de Willigen op een mistige ochtend in april. We hebben even de Hoofdstraat in Beerta verlaten, voor een blik op Jachthaven Reiderhaven, een van de vier aanlegplaatsen voor boten en bootjes in Blauwestad. ‘De natuur is onwijs gegroeid. En het meer ligt heel ontspannen in het landschap. Precies zoals ik destijds hoopte dat het zou worden.’ De Willigen is sinds 1 januari stadsbouwmeester van Groningen. Ook is hij algemeen directeur van DeZwarteHond. Vanaf 1999 bedacht De Willigen (toen net een paar jaar werkzaam bij dit bureau) de contouren van het achthonderd hectare grote meer, de ligging van de woongebieden en de relaties tussen het nieuwe landschap en de omgeving. ‘Het is een grote plas water; die maat moet je kunnen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.