Door Radboud Engbersen

‘Aan de Voorstraat in Buitenpost ligt een stuk van mijn geschiedenis’ schreef Martin Bril ooit in Noorderbreedte, en hij vertelde over de zomers die hij daar doorbracht. Over de handel in veevoer, aardappelen en steenkool van zijn oom en tante, de klanten op hun erf en de spullen die ze in de wijde omgeving bezorgden met de vrachtwagen. Deze economische dynamiek is uit Buitenpost verdwenen, maar hoe staat het met de  huidige kleinschalige economische dynamiek in het dorp? Is die te versterken en waar begin je dan? Is branding een aanknopingspunt of erfgoed, misschien energie? 

Dit soort vragen staat centraal in het experimentenprogramma dorpseconomie dat Platform31 met de drie noordelijke provincies uitvoert. Hieronder drie van de deelnemende dorpen als voorbeeld. 

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.