Lang niet iedereen zit nog te wachten op de bemoeienis van welstandscommissies. Moeten burgers en ondernemers hun gang kunnen gaan als ze wat willen bouwen of kunnen gemeenten beter zelf de welstand bewaken? Daarover discussiëren de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf en directeur Marc A. Visser van de Friese welstandscommissie hûs en hiem.

Zegt u het maar: hoogstaande architectuur of onbegrijpelijke bouwsels? Nog eentje: een rustige nieuwbouwwijk of smakeloze stadsuitbreiding? Wat je ook vindt van onze leefomgeving, over wat mooi of lelijk is, is altijd wat te doen. Lange tijd adviseerden onafhankelijke welstandscommissies over de kwaliteit van bouwplannen, maar sinds kort kan het ook anders. 

De stad Groningen koos er vorig jaar voor de welstandscommissie af te schaffen en het welstandsadvies voortaan door de eigen stadsbouwmeester en een team van ambtenaren te laten doen. ‘Dat was een inhoudelijke keuze’, legt wethouder Roeland van der Schaaf uit in zijn kamer in het Groninger stadhuis. ‘Mensen zagen welstand vaak als iets wat hun overkwam. Je hoorde: Dat is iets van de gemeente en niet van ons. Wij willen het …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.