Het extra dikke zomernummer van Noorderbreedte is nu uit. Geïnteresseerd? U kunt het hier bestellen!

Met onder andere:

Nog altijd vrolijk over Blauwestad. Tien jaar na de aanleg van een grote plas in het Oost-Groningse Oldambt, met veel natuur rondom en kavels voor prijzige huizen, kijkt Noorderbreedte naar lessen en successen van Blauwestad. Met hoofdontwerper Jeroen de Willigen, eerste bewoner Benno Analbers en wegbereider Jan Kleine.

♦ ‘De situatie is niet hopeloos’.Het Gedachtenplan voor de Drentsche Aa was vragen om oorlog, en die kwam er dan ook. Hoe verhouden natuur en landbouw zich vijftig jaar later tot elkaar, in het enige Nederlandse gebied dat zowel Nationaal Park is als Nationaal Landschap?

Engrienetsiis op culinaire expeditie naar wildpluktuin Het Bloemenpad in Gasselternijveen.

♦ Aan de Tafel voor twee de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf en directeur Marc A. Visser van de Friese welstandscommissie hûs en hiem. ‘Welstand is er ook voor de buurman’. Lang niet iedereen zit nog te wachten op de bemoeienis van welstandscommissies. Moeten burgers en ondernemers hun gang kunnen gaan als ze wat willen bouwen of kunnen gemeenten beter zelf de welstand bewaken? Een discussie.

Wijs met de Wadden. De Waddenvereniging bestaat vijftig jaar. In die tijd zijn we ons bewust geworden van het unieke karakter van het Waddengebied. Drie jonge Waddenonderzoekers vertellen over wat hen fascineert.

Ondernemerszin in kleine dorpen. Hoe staat het met de kleinschalige economische dynamiek in de Nord-Nederlandse dorpen? Is die te versterken en waar begin je dan? Is branding een aanknopingspunt, of erfgoed, misschien energie? Dit soort vragen staat centraal in het experimenten-programma dorpseconomie dat Platform31 met de drie noordelijke provincies uitvoert. We kijken in Buitenpost, Oudega (Smallingerland) en Nieuwolda.

‘Deze tijd past bij mij’. Architect en onderzoeker Annet Ritsema in de serie Wie maakt Noord-Nederland over haar inspiratiebronnen. Van de gebroeders Teenstra tot Lina Bo Bardi.

Made in Knoal. Drie designers gaan in het kader van 250 jaar Stadskanaal aan de slag met typisch Knoalster grondstoffen

Speeltuin voor volwassenen. Een bezoek aan bos en natuur is, vooral in groepsverband, een event geworden, een ervaring in de vorm van sport en spel. We trekken er al schatzoekend, Segway rijdend en wampexend doorheen. Een reportage.

Alles wordt Anders: Varen in stad en land. Nog meer nieuwe waterwegen. Op 19 maart werd in Drachten het centrumdeel van de hergraven Drachtstervaart geopend, in Noord-Groningen op 16 mei de Blauwe Passage. Peter de Kan en Wim Boetze gingen eens kijken hoeveel de nieuwe waterwegen bijdragen aan stads- en landschapsschoon.

En natuurlijk alle vaste onderdelen: Nu dit weer, Terug naar Los Dorp en de Noorderbreedte Revue.