Je mobiel opladen terwijl je naar je werk fietst, het is een van de duurzame ideeën op het eerste energiefestival in Groningen. Volgend jaar moet het Transfuture Festival uitbreiden en hoopt organisator Jeroen van den Berg op een gevarieerder publiek.

Het tweedaagse Transfuture Festival staat geheel in het teken van duurzame energie. Er is een energiedebat, een symposium, een Energy Challenge voor kinderen, een markt, een workshop en een green barbecue. Het festival vindt plaats in en rondom het gloednieuwe EnTranCe gebouw op het Zerniketerrein, een grote glazen kas. Hanzehogeschool Groningen is eigenaar van het gebouw. Ondernemers en studenten doen hier onderzoek en werken samen aan een duurzame toekomst. ‘Zij brengen hier samen in de praktijk wat in de markt moet gaan gebeuren’, zegt Margreet van der Velde van EnTranCe. Volgend jaar wordt het festival uitgebreid met een extra dag en hoopt Jeroen van den Berg dat er ook meer mensen langskomen die gewoon even een kijkje nemen.

Gillende kinderen

Anders dan de eerste dag, waar het ondernemen centraal stond, staat de tweede dag van het festival in het teken van onderwijs. Verschillende scholen staan achter een kraampje om hun duurzame initiatieven te laten zien. Kinderen met witte petjes proberen stemmen te winnen bij de bezoekers. Die kunnen namelijk stemmen op de school die volgens hen het beste duurzame idee hebben bedacht. De kinderen van de ‘Energy Losers’ hebben bijvoorbeeld een warme truiendag gehouden en een prullenbak speciaal voor plastic gemaakt. Basisschool de Driesprong heeft het idee om van plastic flessen een kas  te maken voor de school. Elisa van de ‘Ubbo Energy Agents’ vertelt over hun duurzame idee: ‘Wij dachten: stel je moet naar werk en je mobiel is leeg, dan kun je met onze fiets, door middel van de dynamo, onderweg je mobiel opladen.’

De elf scholen die aan de Energy Challenges meedoen, hebben voor ruim 9000 euro aan energie bespaard, zo blijkt uit voorlopige berekeningen. Ook hebben ze ruim 29 ton CO2 uitstoot bespaard dat gelijk staat aan de uitstoot van 6,5 huishoudens. Vrijwel alle scholen hebben een prijs gewonnen in de verschillende categorieën, behalve één school. Als troostprijs krijgt deze school een persoonlijke rondleiding door het EnTranCe gebouw van Jeroen van den Berg.

Young minds

De dag wordt afgesloten met een ‘Final Symposium’, waar studenten van de Hanzehogeschool en hun projecten bij EnTranCe centraal staan. De studenten vertelden in verschillende lokalen van het nieuwe EnTranCe gebouw over hun projecten. Een groepje studenten vertelt over het vervangen van een helikopter die gasleidingen controleert door een drone. Een ander project is ‘Deelfiets050’. Hierbij worden oude ‘weesfietsen’ opgeknapt en door de stad verspreid. Iedereen kan deze fietsen gebruiken. Elke fiets heeft een digitaal slot dat je kunt openen met bluetooth op je mobiel. ‘Op je telefoon kun je zien of er een fiets in de buurt is. “Hé er is een herenfiets in de buurt of een fiets met een zitje.” Deze kun je dan reserveren via een app’, vertelt Steven de Boer die de studenten bij het project begeleid. Het streven is om in februari 2016 vijftig fietsen verspreid over de stad te hebben.

In huishoudens wordt er ook nagedacht over duurzame maatregelen. Volgens student Jurjen de Jager is het belangrijk om mensen bewuster te maken van de beschikbare energiezuinige of duurzame maatregelen. Hij vertelt ook over het belang van een goed geïsoleerd huis. Pas dan kun je volgens hem verder kijken. ‘Eerst isoleren, dan kijken naar de warmte in het huis en daarna pas nadenken over alternatieve opties zoals zonnepanelen.’ Na afloop van de presentaties was er een green barbecue, waar gebraden werd op groene energie.

Groei

Organisator Jeroen van den Berg vond het Transfuture Festival ‘fantastisch.’ ‘Het is voor mij helemaal nieuw, ik heb nog nooit zoiets georganiseerd.’ Vanaf volgend jaar moet het een driedaags festival worden, met de zaterdag erbij. Het festival wordt in ieder geval de komende vijf jaar georganiseerd. Van den Berg hoopt dat er dan meer studenten komen en ook meer mensen die gewoon een kijkje komen nemen. Een andere ambitie is om het onderwijs en het bedrijfsleven meer samen te voegen volgend jaar, nu was het vrij gescheiden. ‘En meer muziek!’ sluit Van den Berg af. Volgens Margreet van der Velde is een van de doelen van dit festival om energietransitie bekend te maken bij het publiek. ‘Dit is nog maar het begin, het moet alleen maar groter gaan groeien.’

Foto’s Britt de Noord