Van 11 tot en met 20 september is het Fotoweek, een initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum. Het thema van deze derde editie van de Fotoweek is 'Kijk! Mijn Straat'

Drenthe – Idealen in uitvoering

Fotografe Eva Flendrie fotografeerde de Van Zijlweg in Wapserveen in Drenthe. Niet zomaar een straat, want hier is op nummer 3 woongemeenschap de Hobbitstee gevestigd. Een plek voor mensen die duurzaam willen leven, die hun eigen eten verbouwen, afval en water hergebruiken en lokaal ondernemen. Eva woont hier zelf al drie jaar en wil met haar serie laten zien hoe je werk maakt van een betere wereld. De serie wordt tot en met zondag 20 september buiten bij de Hobbitstee geëxposeerd.

Friesland – Het begin van de wereld

De Nieuwe Bildtdijk, van Zwarte Haan tot aan Nieuwebildtzijl, is een straat langs de Friese Waddenkust. Volgens de mensen die er wonen is de Nieuwe Bildtdijk het begin van de wereld. Fotograaf Pieter Jan Boterhoek legde in zijn serie het bijzondere karakter van de plek vast. Met een hoofdrol voor de ruimte, de natuur en de architectuur. Tot en met 31 oktober hangt het werk van Boterhoek in Bezoekerscentrum en archeologisch steunpunt De Aerdenplaats in Oude Bildtzijl.

Groningen – Woonschepenhaven

De families van de Woonschepenhaven in de stad Groningen wonen hier al generaties lang en er heerst nog steeds die gemoedelijke en ongedwongen sfeer van in de beginjaren, net na de oorlog. Fotografes Sabina Theijs en Marieke Kijk in de Vegte laten in hun serie zien dat deze gemeenschap, die op het eerste gezicht misschien wat ontoegankelijk lijkt, juist heel warm, gastvrij en inventief is. Een selectie uit de serie wordt tijdens Fotoweek buiten tentoongesteld, bij het havenkantoor/clubhuis van de buurtvereniging, en de expositie is dan ook niet gebonden aan openingstijden.De woonschepenhaven ligt aan de kruising van het Winschoterdiep en het Eemskanaal en is sinds enkele weken makkelijk te bereiken vanuit de stad via de nieuwe Sontbrug.

Behalve op locatie zijn alle gefotografeerde straten vanaf 11 september te zien op defotoweek.nl en op de Facebookpagina’s van Fotoweek en DuPho.

Van 11 tot en met 20 september is het Fotoweek, een initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum. Het thema van deze derde editie van de Fotoweek is ‘Kijk! Mijn Straat’.

Een van de projecten van de Fotoweek is 12 fotografen – 12 straten – 12 provincies. DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen en beeldmakers in Nederland, vroeg haar leden een straat met een verhaal in beeld te brengen. Dat leverde 12 verrassende series op. Hier een kijkje in de straten van Noord-Nederland.

www.evaflendrie.nl

www.pieterjanboterhoek.com

www.mariekekijkt.nl

www.sabinatheijs.com