Trots presenteert Noorderbreedte Poppo en Engel, een fotoboek van Gea Schenk.

Trots presenteert Noorderbreedte Poppo en Engel, een fotoboek van Gea Schenk.

Het is het kalme ritme van de dagelijkse handelingen. De tafel die als in een stramme pas de deux voor de duizendste keer wordt gedekt met het boerenbontzeiltje, de yoghurt in hetzelfde bord als de aardappelen: het bekijken van het leven van Poppo en Engel is alsof er een luikje naar een voorbije tijd opengaat.

Broederliefde

In 2012 ontmoet fotografe Gea Schenk de tweeling Poppo en Engel (1927). Altijd zijn de broers samen. Na een leven van hard werken op de boerderij bij het Groningse Wagenborgen verhuizen ze op tweeëntachtigjarige leeftijd naar een aanleunwoning in het dorp. Schenk volgt ze daar ruim twee jaar. Het levert een intiem beeldverhaal op over kracht en kwetsbaarheid, verbroedering en verbondenheid.

De serie behaalde een eervolle vermelding bij SO2014 Selection Of dutch photography.

Elke dag hetzelfde, daar houden wij van’, zegt Engel. Alleen al om deze uitspraak is dit fotoboek mij dierbaar. Op een empathische manier en in een ondramatische, glasheldere stijl heeft Gea Schenk de laatste, soms pijnlijk ontroerende momenten van een harmonieus plattelandsleven in beeld gebracht. Wim van Sinderen, curator Fotomuseum Den Haag

De foto’s van Poppo en Engel bewegen zich tussen een trefzekere, scherpe werkelijkheid en de aandoenlijke, pijnlijke broederliefde binnen het nabuurschap van onze maatschappij. Annabelle Birnie, directeur Drents Museum

Gegevens

Poppo en Engel
Gea Schenk
Een uitgave van Stichting Noorderbreedte
ISBN 9789080425972
Prijs € 25 (abonnees van Noorderbreedte € 20)