Noorderbreedte nodigt u van harte uit voor de Jan Abrahamse-lezing 2015. De lezing wordt op vrijdag 6 november verzorgd door het bijzondere gelegenheidsduo Johan van de Gronden en Theunis Piersma. Van de Gronden is filosoof, directeur van het Wereld Natuur Fonds en auteur van Wijsgeer in het wild. Theunis Piersma is hoogleraar trekvogelecologie, onderzoeker bij het NIOZ en winnaar van de Spinozapremie 2014. Samen presenteren zij een vierluik over: 'Landschap en verbeelding'.

Noorderbreedte nodigt u van harte uit voor de Jan Abrahamse-lezing 2015. De lezing wordt op vrijdag 6 november verzorgd door het bijzondere gelegenheidsduo Johan van de Gronden en Theunis Piersma. Van de Gronden is filosoof, directeur van het Wereld Natuur Fonds en auteur van Wijsgeer in het wild. Theunis Piersma is hoogleraar trekvogelecologie, onderzoeker bij het NIOZ en winnaar van de Spinozapremie 2014. Samen presenteren zij een vierluik over: ‘Landschap en verbeelding’.

Theunis Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie aan de RUG en onderzoeker bij het NIOZ. Hij won in 2014 de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Theunis Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie aan de RUG en onderzoeker bij het NIOZ. Hij won in 2014 de NWO-Spinozapremie.

Hoe lezen een dierecoloog en een filosoof het landschap? Beiden met een zekere weemoed, bewust en onbewust verliezen optekenend die zich onmiskenbaar hebben voltrokken in de afgelopen decennia. Maar ook met fascinatie en berusting, in de wetenschap dat verandering de enige constante is. Soms proberen zij even het perspectief te laten kantelen in een tijdperk dat sommigen al tot ‘Anthropoceen’ hebben bestempeld.

De bij kan zich met zijn facetoog moeilijk verplaatsen naar het rode spectrum van de menselijke blik met zijn scherptediepte en harde contouren. De mens kan zich daarentegen een aardig kunstmatig beeld vormen van het kortgolvige, ultraviolette spectrum in de insectenwereld. De Homo sapiens ontrafelt bijentalen en hun dialecten, beschrijft de dans van de speurbij en verklaart zijn vernuftig oriëntatiemechanisme om de locatie van belangrijke voedselbronnen over te dragen op andere leden van de kolonie. Wij kunnen ons, met een beetje goede wil, geduld en een geolocator een realistisch beeld vormen van het toegetakelde broedgebied dat de grutto in het voorjaar aantreft na zijn tocht uit Afrika.

Generaties landschapsschilders raakten met hun penseel aan ons verlangen naar schoonheid en waarheid. Tegelijkertijd onderwerpen wij onze landschappen aan een genadeloze mechanisering. De aarde zal ons tot maximaal economisch nut zijn, met veronachtzaming van alle zachte waarden die ons ooit betoverden en beroerden. Als we onze hedendaagse maatschappelijke keuzes naar landschapsbeleid vertalen, lijkt het wel alsof wij vastbesloten zijn voortaan onze levens te leiden in een monocultuur: één grote, kapotte plantage met aan de randen iets wat doet denken aan natuur.

Johan van de Gronden is filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds. Medio mei verscheen zijn boek ‘Wijsgeer in het wild’, over de verhouding tussen wijsbegeerte en natuurbescherming.

Johan van de Gronden is filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds. In mei verscheen zijn boek ‘Wijsgeer in het wild’, over de verhouding tussen wijsbegeerte en natuurbescherming.

In een lezing die eigenlijk geen lezing is, maar een compositie van vier beelden op een denkbeeldig landschap, nodigen een bioloog en een filosoof u uit om even afstand te nemen van het gebruikelijk gezichtspunt van de homo economicus en zijn opgeblazen exportstatistieken.

Dankzij de gastvrijheid van de provincie Drenthe vindt de lezing plaats in de prachtige oude Statenzaal in het Drents Museum in Assen.
Datum: vrijdag 6 november 2015
Aanvang: 20.00 uur, toegang gratis
Aanmelden: stichting@noorderbreedte.nl

Jan Abrahamse (1937-2013) was decennialang een stuwende kracht achter Stichting Noorderbreedte. Inmiddels belicht ons tijdschrift, door gezonde nieuwsgierigheid gedreven, al bijna 40 jaar de ontwikkelingen in Noord-Nederland op het gebied van landschap, natuur, cultuurhistorie, ruimtelijke ordening, architectuur, kunst en fotografie. Geïnteresseerd geworden in Noorderbreedte? Voor slechts € 37,50 per jaar wordt u abonnee!