Filosoof Johan van de Gronden en bioloog Theunis Piersma verzorgen op 6 november de Jan Abrahamselezing. Samen presenteren zij een vierluik over 'Landschap en verbeelding'. Een paar vragen aan Johan van de Gronden:

Filosoof Johan van de Gronden en bioloog Theunis Piersma verzorgen op 6 november de Jan Abrahamselezing.  Samen presenteren zij een vierluik over ‘Landschap en verbeelding’. Een paar vragen aan Johan van de Gronden over dit thema:

Hoe ziet – in je verbeelding en dus niet begrensd door welke bezwaren dan ook – je ideale landschap eruit?
Een ideaal landschap is voor mij een levend landschap, vol natuurlijke dynamiek, vergezichten en verrassingen.   Het mag een cultuurlandschap zijn met historische accenten en vruchtbare akkers of een meer wildernis-gelijkende, dramatische setting met de geur van roofdieren en duizelingwekkende vista’s. Afwisseling is alles. Monotonie stemt mij droef, polyfonie maakt mij blij en opgewekt.

Hoe is je stemming ten aanzien van het bereiken van dit ideaal?
Wisselend. We maken er ontegenzeggelijk soms een vreselijke bende van, maar tegelijkertijd is er ook een geweldige beweging gaande in de richting van ecologisch herstel en landschapsrestauratie. Voor deze eeuw ben ik optimistisch gestemd, zeker in Europa. Helaas zullen we nog fors natuurverlies aantekenen in grote delen van de tropen, maar ook daar moeten we het tij gaandeweg kunnen keren. De uilen van Athene ontwaken in de schemering. De mens leert laat, zowel in een individueel mensenleven als in collectief verband. Maar het begint ons langzaamaan te dagen.

Waar moeten we naartoe met ons eeuwige verlangen naar schoonheid en waarheid in een wereld die gedomineerd wordt door monocultuur en economisme (om Jesse Klaver maar even te citeren)?
De samenleving, dat zijn wij. Het landschap zijn wij in zekere zin ook. Natuurverlies is geen lot dat ons treft. Biodiversiteit is een keuze. Weg dus met de monoculturen en het economisme! De alternatieven zijn zoveel aantrekkelijker.

Hoe zorgen jullie ervoor dat we op vrijdag 6 november niet allemaal depressief naar huis gaan?
No worries. Natura artis magistra. Nog steeds. Natuur inspireert. Denken over natuur ook. We gaan de ellende niet uit de weg, maar er liggen ook ongelofelijke kansen. Ik raak er meer en meer van overtuigd dat we het dieptepunt in landschapsverminking achter ons hebben gelaten. Maar moe naar huis ga ik wel! Ik kom de middag van de lezing van een lange WWF-vergadering in Zuid-Amerika. Zo’n vlucht knipt 6 uur uit je biologische klok. Ik zie niettemin zeer uit naar de gelegenheid.

Dankzij de gastvrijheid van de provincie Drenthe vindt de lezing plaats in de prachtige oude Statenzaal in het Drents Museum in Assen.
Datum: vrijdag 6 november 2015
Aanvang: 20.00 uur, toegang gratis
Aanmelden: stichting@noorderbreedte.nl

Jan Abrahamse (1937-2013) was decennialang een stuwende kracht achter Stichting Noorderbreedte. Inmiddels belicht ons tijdschrift, door gezonde nieuwsgierigheid gedreven, al bijna 40 jaar de ontwikkelingen in Noord-Nederland op het gebied van landschap, natuur, cultuurhistorie, ruimtelijke ordening, architectuur, kunst en fotografie. Geïnteresseerd geworden in Noorderbreedte? Voor slechts € 37,50