Klooster Ter Apel ligt niet om de hoek. Toch komen er ruim 30 duizend bezoekers per jaar. Ondanks die hoge bezoekcijfers heeft het rijksmonument uit de vijftiende eeuw moeite om de eigen broek op te houden. Op 30 oktober vindt in het Klooster een symposium plaats over de toekomst van monumenten in de periferie.

In de tuin van Klooster Ter Apel worden kraampjes opgebouwd. In het weekend vindt hier het evenement Middeleeuws Ter Apel plaats en struikel je als bezoeker over jonkvrouwen, bedelaars en monniken. Even terug in de tijd. Het decor kan niet beter gekozen zijn: het middeleeuwse Kruisherenklooster ligt er schitterend bij. Maar directeur Hans Kroeze heeft zorgen. ‘De technische installaties’, verzucht hij, ‘die zijn binnenkort aan vervanging toe. Jaarlijks zijn we 60 duizend euro kwijt aan energie en onderhoud daarvan. Die verouderde installaties kosten steeds meer, maar geld voor vervanging hebben we niet.’ 

Klooster Ter Apel is eigendom van Staatsbosbeheer. Dat verpacht het aan de stichting Klooster Ter Apel die het verhaal vertelt van de 34 kloosters die Groningen ooit rijk was….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.