De nieuwe aardbevingsbestendige supermarkt in Loppersum is meer dan een gewone supermarkt, het is een centrale ontmoetingsplek voor de hele omgeving. Noorderbreedte gaat langs om een kijkje te nemen.

De nieuwe aardbevingsbestendige supermarkt in Loppersum is meer dan een gewone supermarkt, het is een centrale ontmoetingsplek voor de hele omgeving. Noorderbreedte gaat langs om een kijkje te nemen.

Door een glazen schuifdeur achterin de Albert Heijn lopen we Brasserie Meer binnen. Een vrouw drinkt rustig een kopje thee en geniet van haar broodje. Het is alsof we een warme woonkamer binnenstappen, met een mooie doorkijkopenhaard als centraal verwarmingspunt. Meteen worden we begroet door een vriendelijk uitziende man: ‘Hallo! Kan ik jullie ergens mee helpen?’ Het is Mark Scheffers (27), de uitbater. ‘We zijn meer dan een supermarkt’, vertelt Mark. ‘Het is een familiesupermarkt, met de brasserie als een centraal gelegen ontmoetingsplek voor de omgeving’.

Matrozen voor obers
Mark en zijn vrouw Mirjam zijn sinds kort ondernemer en eigenaar van de nieuwe brasserie. ‘Het is een risico in dit aardbevingsgebied’, vertelt Mark. Maar hij heeft er alle vertrouwen in. ‘We hebben de brasserie ‘Meer’ genoemd omdat het meer is dan een gewone supermarkt, en niet alleen omdat mijn vrouw maar ook mijn moeder Mirjam heet, en Mir klinkt als Meer’. Mark, vorig jaar nog schipper op de binnenvaart, heeft zijn matrozen ingewisseld voor obers. Mark wijst uit het raam naar de Groningse bakstenen buiten. Hij legt uit dat er geen metselwerk is verricht en de bakstenen zeven keer lichter zijn, hierdoor zijn ze flexibeler en kunnen tegen een stootje. Door de aardbevingen in het gebied moesten de nieuwe supermarkt en brasserie extra bestendig worden gemaakt.

Broodje makreel
De vrouw achter ons vraagt om de aandacht van Mark, ze wil graag nog een broodje bestellen. ‘Ik kom hier vaak met mijn dochter’ zegt de mevrouw. Net als vele andere huizen in Loppersum heeft ook haar woning aardbevingsschade. Omdat haar huis gestabiliseerd wordt zit ze midden in de verhuizing en luncht daarom bij brasserie Meer. ‘Lekker makkelijk’, zegt ze, terwijl Mark haar haar tweede broodje makreel voorschotelt.

Impulsaankoop
Na een kop koffie en huisgemaakte noga (lekker!) lopen we de Hogestraat in. Het is stil in de winkelstraat van Loppersum en we zien niemand. De ingang van de nieuwe Albert Heijn ligt niet meer aan de Hogestraat, maar aan het Marktplein. Jammer, vindt Jetty, medewerkster van een kledingwinkel in de Hogestraat: ‘Het is goed dat er een nieuwe Albert Heijn is, het heeft alleen effect op de doorloop en mensen doen minder snel impulsaankopen’.

Al met al zijn de Lopsters die wij spraken blij met de komst van de nieuwe supermarkt. En wanneer je klaar bent met boodschappen doen, loop je zo de aardbevingsbestendige huiskamer van Mark en Mirjam in voor een kopje koffie met een Lopsterburger of een Frietje Meer.

Aardbevingsbestendige supermarkt
De nieuwe Albert Heijn, met zijn unieke stalen constructie met houtskeletbouw is de meest aardbevingsbestendige supermarkt in heel Nederland. Er is geen metselwerk verricht zodat de Groningse bakstenen extra flexibel zijn en de kans op scheuren door aardbevingen minimaal blijft. De stellingen in de supermarkt zijn van rubber. Architect David de Boer uit Groningen wilde recht doen aan de geschiedenis en heeft daarom in de stijl- en materiaalkeuze rekening gehouden met de omgeving. ‘Vroeger zat hier café Kral, helaas is deze in 1958 door een brand verwoest, met deze nieuwe inrichting van het Marktplein wilden we een knipoog geven naar de historie’, aldus De Boer.