De bodemdaling op Ameland wordt nauwgezet gevolgd sinds er met de hand aan de kraan naar gas wordt geboord in de Waddenzee. Het levert een blik op de toekomst.

Voorzichtig legt Stephan Mantel weer een folietje over de zand- en kleideeltjes in de langwerpige doos: vogeltje gezien, kastje gesloten. De vleugelmoeren worden aangedraaid en de anderhalve meter lange kist met het ‘kwelderprofiel van Ameland’ wordt behoedzaam in een rek geschoven. Het hoofd van het internationale bodemmuseum in Wageningen is ontzettend blij met deze nieuwe aanwinst. Het Amelander kwelderprofiel belooft een topper te worden want hier is te zien hoe de kwelders in de Waddenzee reageren als de zeespiegel zo’n veertig centimeter stijgt – zoals de verwachting is.

Dat het profiel binnenkort wordt geconserveerd en daarna prachtig haar verhaal kan vertellen in het Wereldbodemmuseum, is eigenlijk puur toeval. Johan Krol van het Natuurcentrum op Ameland komt de eer toe, zeg…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.