‘Ergens tussen Leek en Lissabon’

Het is een opmerkelijke trend: tiny houses. Het idee, kleine verplaatsbare huisjes, is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, en nu is ook Nederland in de ban. Voor de meeste mensen blijft het bij dromen, maar een echtpaar uit Leek is bezig om hun eigen tiny house te verwezenlijken.

TEKST
Merel Melief

‘Hier komt de woonkamer en daar de slaapkamer, mét dakkapel, zodat we in bed rechtop kunnen zitten’, zegt meubelmaker Rox Menses uit Leek, terwijl hij naar een stalen onderstel op wielen wijst. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar hierop wordt straks het kleine huis gebouwd dat Rox en zijn vrouw Paula, eigenaresse van biologische winkel BroodNodig, permanent willen bewonen.

Oude kermiswagen
Rox en Paula willen al langer klein en duurzaam wonen. ‘Je kunt wel blijven dromen, maar uiteindelijk moet je het gewoon doen,’ zegt Rox. Twee jaar geleden kochten ze een onderstel. Belangrijk, want hoe meer dat kan hebben, hoe zwaarder het huis kan zijn en hoe meer je erin kan bouwen.
Toen ze het onderstel vonden was het liefde op het eerste gezicht, ‘het is een onderstel van een oude kermiswagen en meer dan honderd jaar oud,’ vertelt Rox. Hij duikt onder de wagen en wijst naar de as: ‘Hier zit nog een gat, daar ging de paal in waar de paarden aan werden vastgebonden.’ Aan het onderstel moest nog wel wat gebeuren en ze hebben er zelf een nieuwe as en nieuwe wielen onder gezet.
Gelukkig helpt zoon David ook mee met het project. Hij deelt de idealen van zijn ouders en wil in de toekomst het liefst een ecodorp (een duurzaam en ecologisch dorp. red.) in Portugal opzetten.

Composttoilet
Volgens het echtpaar is het belangrijk dat we op een andere manier over wonen gaan nadenken. ‘We zijn maar heel even op aarde en we moeten haar in die tijd niet uitbuiten,’ vindt Paula. ‘Als je iets wil veranderen moet je bij jezelf beginnen.’
Ze willen zo duurzaam mogelijk leven en een klein huis past daarbij. Het kost minder grondstoffen en minder energie. In het huisje komt een composttoilet en op het dak komen twee verschillende bakken voor de opvang van water. Een voor het drinkwater, dat gezuiverd moet worden en een voor douchen en afwassen. ‘Het belangrijkste is om iets te bouwen dat lang meegaat, dat is pas echt duurzaam,’ benadrukt Rox.
Een plek vinden voor het kleine huis is nog niet zo makkelijk; dat is gebonden aan de regels van het Bouwbesluit. Zo moet er bij permanente bewoning, twee deuren tussen de wc en de woonkamer moeten zitten. Gelukkig knijpt de overheid soms een oogje toe. ‘Als je een beetje creatief met die regels omgaat, dan kom je vaak wel een heel eind,’ verwacht Paula. Daarnaast staat hun huis op wielen, dus als ze het ergens niet leuk vinden, kunnen ze zo weer weg.

Samen bouwen
In de werkplaats van Rox en zijn zoon kunnen mensen terecht die ook een tiny house willen bouwen. Ze kunnen het gereedschap gebruiken en zelf aan de slag gaan, maar ze kunnen ook hulp krijgen. Voor mensen die echt twee linkerhanden hebben, kunnen Rox en David ook kleine huisjes in opdracht maken. ‘Maar het mooie van zo’n huisje is juist dat je alles zelf kan doen, en iedereen kan wel iets,’ zegt Paula. In een Facebookgroep delen ze de ervaring die ze opdoen tijdens het proces. Bang voor concurrentie zijn ze niet: ‘We delen liever dan dat we uit angst de deur op slot doen.’

Ontspullen
Over ruim drie jaar willen ze het huisje af hebben. Ze kunnen er alleen na werktijd aan klussen, want er moet ook nog brood op de plank komen. En omdat ze alles buiten doen, zijn ze afhankelijk van het weer.
Voor ze gaan verhuizen moeten ze nog flink ‘ontspullen’. Ze wonen nu best groot en Rox houdt van verzamelen, dus ze moeten nog wat dingen kwijt. ‘Maar het enige wat ik echt nodig heb is mijn shag en mijn vrouw.’ zegt hij grappend. Waar het huisje komt te staan? Daar maken ze zich geen zorgen over, ‘ergens tussen Leek en Lissabon,’ glimlacht Rox.

Facebookgroep: Tiny house, zelf bouwen

 

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
€42,50