Het is een opmerkelijke trend: tiny houses. Het idee, kleine verplaatsbare huisjes, is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, en nu is ook Nederland in de ban. Voor de meeste mensen blijft het bij dromen, maar een echtpaar uit Leek is bezig om hun eigen tiny house te verwezenlijken.

‘Hier komt de woonkamer en daar de slaapkamer, mét dakkapel, zodat we in bed rechtop kunnen zitten’, zegt meubelmaker Rox Menses uit Leek, terwijl hij naar een stalen onderstel op wielen wijst. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar hierop wordt straks het kleine huis gebouwd dat Rox en zijn vrouw Paula, eigenaresse van biologische winkel BroodNodig, permanent willen bewonen.

Oude kermiswagen
Rox en Paula willen al langer klein en duurzaam wonen. ‘Je kunt wel blijven dromen, maar uiteindelijk moet je het gewoon doen,’ zegt Rox. Twee jaar geleden kochten ze een onderstel. Belangrijk, want hoe meer dat kan hebben, hoe zwaarder het huis kan zijn en hoe meer je erin kan bouwen.
Toen ze het onderstel vonden was het liefde op het eerste gezicht, ‘het is een onderstel van een oude kermi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.