‘Wat voor moois of nuttigs heb jij vandaag gedaan?’ Met deze vraag stapt Ritzo ten Cate op Groningers af. Het levert verrassende antwoorden op.

‘Wat voor moois of nuttigs heb jij vandaag gedaan?’ Met deze vraag stapt Ritzo ten Cate op Groningers af. Het levert verrassende antwoorden op.

De Groningse ondernemer Ritzo ten Cate heeft als doel om elke dag iets moois of nuttigs te doen. Al van jongs af aan helpt hij mensen en daar heeft hij nu, als ondernemer, zijn beroep van gemaakt. Met zijn initiatieven wil hij de wereld ‘een beetje leuker, blijer, mooier en beter maken’,schrijft hij op zijn blog. Met de Facebookpagina ‘iets moois of nuttigs’ wil hij mensen meenemen in zijn missie. Hij vraagt Groningers wat voor moois of nuttigs ze hebben gedaan en filmt hun antwoord. Vervolgens plaatst hij het filmpje op Facebook.

Opsteker

Opstaan voor een oudere dame, in het voorbijgaan een fietslampje uitzetten of iemand voor laten gaan bij de kassa. Volgens Ritzo doet bijna iedereen wel eens wat voor een ander. ‘Ook als je een keer je dag niet hebt, is het goed om jezelf af te vragen wat voor moois of nuttigs je hebt gedaan. Waarschijnlijk heb je zonder dat je het weet iets goeds gedaan, en dat is toch weer een opsteker’, zegt Ritzo. Met de filmpjes laat hij ook zien hoeveel Groningers met goede en leuke dingen bezig zijn.

Vluchtelingenkoor

 In het meest bekeken filmpje (2100 views) vertelt Evert Sulman dat hij een videoclip heeft opgenomen met een vluchtelingenkoor. De vluchtelingen hebben elkaar in Groningen ontmoet en willen via hun muziek contact maken met de Groningers. ‘Ik kwam deze mensen tegen en toen dacht ik, dit is zo’n mooi initiatief, daar moeten we meer aandacht voor vragen’, legt Evert Sulman uit op Facebook.
Het filmpje kan ook gaan over iemand die iets heel moois heeft gedaan. Zo vertelt zilversmid Willem Tredgett dat hij een speciale hamer heeft ontwikkeld, waarmee hij de moeilijke hoeken van een zilveren schaal kan bereiken. Door ‘een paar hele mooie hamertikken op een zooitje zilver’ komt zijn werk waarschijnlijk in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Random Acts of Kindness

Het initiatief van Ritzo ten Cate staat niet op zichzelf. Een Amerikaanse variant ervan is de Random act of kindness foundation. Op hun site kun je voorbeelden vinden van mensen die zomaar iets voor een ander doen. Hun motto is dan ook: ‘vriendelijkheid is het tegengif voor alle slechte dingen’.

Geen stress

Iets doen voor een ander is ook nog eens goed voor jezelf. Dat blijk uit wetenschappelijk onderzoek. Psychiater Emily Ansell van de Universiteit van Yale publiceerde onlangs nog een studie over de effecten van altruïsme op stress. Ze kwam tot de conclusie dat mensen die zich inzetten voor andere mensen minder gevoelig zijn voor stress.
Uiteindelijk hoopt Ritzo dat mensen de vraag ‘wat voor moois of nuttigs heb jij vandaag gedaan’, oppikken en er zelf een filmpje van maken. Maar je kunt ook gewoon een keer met deze vraag een gesprek beginnen, want het levert altijd iets moois op.

Meer weten?

Facebookpagina: moois of nuttigs
Random acts of kindness