De eerste Noorderbreedte van jaargang 40 komt vandaag uit. Hieronder een greep uit de inhoud:

De eerste Noorderbreedte van jaargang 40 komt vandaag uit. Hieronder een greep uit de inhoud:

♦We zijn jarig! En dit is wat we willen.  Onder deze noemer presenteert Noorderbreedte een verlanglijst voor de toekomst van Noord-Nederland. Steeds brengen we twee inspirerende mensen bij elkaar om een Noorderbreedte-thema te verkennen. Een aanstormend talent en een veteraan. Deze keer onderzoeken Nicole Bakker en Ton Schoot Uiterkamp het thema energie en duurzaamheid. De ambities mogen best wat ‘Amerikaanser’ vinden ze: geen halflege glazen meer.

In de nieuwe rubriek Kijk! breken mensen een lans voor een plek met potentie. Deze keer Mark Sekuur over de Stationsweg in Groningen. (Onze tafel-voor-twee-tafel werd voor de gelegenheid deskundig in stukken gezaagd door Sibe Jan Kramer – daarvan een fotoverslag)

In Kolkend verleden gaat Bert Nijmeijer op pad met de Kolkenwerkgroep van het Oldambt. Speuren naar dijkdoorbraken van lang geleden.

Onze nieuwe columnist is Kees Kooman. De auteur van het veelgeprezen boek Boerenbloed, laat een kritisch licht schijnen over ontwikkelingen in Noord-Nederland.

De huismus staat centraal in Anderland. Hoe ziet de kaart van de mus eruit? Niet best: kleine groene eilandjes in een dorre omgeving.

Engrienetsiis gaat in Wiens brood men eet op pad met de Herders van Balloo. De dames raken bijkans bevangen door de mystiek van het Balloërveld. Deze reportage krijgt u van ons cadeau. Kijk hier

Veertig jaar Noorderbreedte, veertig jaar verandering in Op de kaart. Aan de hand van twee kaarten wordt een gebied onder de loep genomen. Deze keer het Lauwersmeer.

♦Van HOO! naar ZOO! Over hoe Onderdendam zich verenigt in de strijd tegen de gevolgen van de gaswinning.

Architect Kees de Haan uit Lemmer vertelt in Wie maakt Noord-Nederland over zijn inspiratiebronnen. Van de Noordoostpolder tot Hans van Manen.

De Drentse kunstenaars Siemen Dijkstra en Laurens Boersma over hun bemoeienis met het landschap. ‘Ik zoek de ziel van een landschap’.

Een hele hap Amelandse kweldergrond krijgt een plek in het Wereldbodemmuseum in Wageningen. Niet alleen omdat het verleden er uit gelezen kan worden, maar ook de toekomst.

Het Alles wordt Anders-team Wim Boetze en Peter de Kan kijken kritisch naar de Groninger bomenlanen.

In Boeken bespreken we Vloeiend landschap. Over de toekomst van het Friese landschap van Peter de Ruyter, Het Zodenhuis van Firdgum van Daniël Postma en Filosofische wandelingen van Eric Brinckmann.

Zin om NB#1 van A-Z te lezen? Neem een abonnement. Dat kan heel eenvoudig hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trefwoorden