Op 23 maart organiseert Noorderbreedte samen met GRID, grafisch museum Groningen, een middag over muurteksten en -reclames. Expert Peter Nijhof verzorgt om 15.00 uur een lezing, om 16.00 uur begint een stadswandeling langs historische muurschilderingen in Groningen onder leiding van de Rita Overbeek en Aletta Bastmeijer.

Op 23 maart organiseert Noorderbreedte samen met GRID, grafisch museum Groningen, een middag over muurteksten en -reclames. Expert Peter Nijhof verzorgt om 15.00 uur een lezing, om 16.00 uur begint een stadswandeling langs historische muurschilderingen in Groningen onder leiding van de Rita Overbeek en Aletta Bastmeijer.

‘Tekens aan de Wand. Geschilderde muurreclames in Nederland’, is de titel van de lezing door Peter Nijhof, oprichter en voorzitter van de Stichting Tekens aan de Wand. Deze stichting zet zich in voor behoud en herstel van muurreclames. In zijn lezing geeft Nijhof een historisch overzicht van de geschiedenis van de buitenreclame, met accent op geschilderde gevelreclame. Hij is auteur en samensteller van de publicatie Tekens aan de wand. Geschilderde muurreclames in Nederland (2012). Inmiddels uitverkocht in de boekhandel, maar bij de lezing zijn laatste exemplaren verkrijgbaar.

‘Ontsierenden reclame’

Vanaf de late 19de eeuw is de opmars van de buitenreclame in Nederland begonnen. Emaille reclameborden, affiches, neonreclames  en geschilderde muurreclames vervingen de uithangborden en gevelstenen, die eeuwenlang de enige buitenreclame vormden. Zowel in steden als op het platteland nam buitenreclame soms zo’n omvang aan, dat de eerste welstandcommissies en de in 1911 opgerichte Bond Heemschut samen de strijd aangingen tegen ‘den ontsierenden reclame’. Daarvan is inmiddels weinig meer overgebleven: alleen affiches, grote billboards en lichtbakreclame bepalen nu het beeld van stad en dorp. De geschilderde muurreclames verdwenen vanaf de jaren 1960 in rap tempo, maar de afgelopen decennia zijn deze opnieuw ontdekt en gewaardeerd. Overal in Nederland worden nu historische muurreclames opgespoord en gerestaureerd.

Stadswandeling

Rita Overbeek en Aletta Bastmeijer verzorgen na de lezing een rondwandeling langs muurschilderingen in de Groninger binnenstand. Zij schreven samen in 2005 Van oude letters en zaken die voorbijgaan…’ : muurreclames in de stad Groningen en verzorgden in Tekens aan de wand van Peter Nijhof het hoofdstuk over Groningen. De wandeling duurt circa een uur. Om iedereen alles goed te kunnen laten zien en horen is de grootte van de groep beperkt tot dertig deelnemers.

Wilt u de middag bijwonen? U betaalt de toegangsprijs van het museum, € 7,50/ 6,50 voor 65+ en CJP /gratis voor Museumjaarkaarthouders voor het hele programma. We raden u aan iets eerder te komen, dan kunt u ook de tentoonstelling ‘Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’, waarin alle covers van Noorderbreedte worden getoond, bekijken. Om u te verzekeren van een plek kunt u zich aanmelden via stichting@noorderbreedte.nl

www.gridgroningen.nl