Midden in de Waddenzee ligt het onbewoonde eiland Griend. Het is een belangrijke plek voor trek- en broedvogels en wordt in 2016 precies honderd jaar beschermd door Natuurmonumenten. Maar om het eiland te kunnen behouden zijn er nieuwe maatregelen nodig. Noorderbreedte kreeg de kans om een kijkje te nemen op het onbewoonde eiland, dat normaal verboden gebied is.

Midden in de Waddenzee ligt het onbewoonde eiland Griend. Het is een belangrijke plek voor trek- en broedvogels en wordt in 2016 precies honderd jaar beschermd door Natuurmonumenten. Maar om het eiland te kunnen behouden zijn er nieuwe maatregelen nodig. Noorderbreedte kreeg de kans om een kijkje te nemen op het onbewoonde eiland, dat normaal verboden gebied is.

Wie naar Griend wil moet er wel wat voor over hebben. We vertrekken vanaf de Willemskade in Harlingen. Schipper Harm Visser zal ons met Phoca, een veertig jaar oud patrouillebootje, zo dicht mogelijk bij het eiland brengen. Een paar honderd meter voor het eiland stopt de boot omdat het water te ondiep wordt. We hebben ons allemaal in een groen, waterdicht pak gehesen en stappen over op een kleiner, oranje motorbootje. Als ook d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.