In de gemeente Aa en Hunze is kun je overnachten in een natuurgebied naar keuze. Voor het project Kunstketen hebben kunstenaars vier mobiele huisjes van kunstwerken voorzien. Deze worden neergezet in een natuurgebied waar er vervolgens in overnacht kan worden. Merel Jonkheid (25) beschilderde een van de keten en nam Noorderbreedte mee voor een kijkje.

In de gemeente Aa en Hunze kun je overnachten in een natuurgebied naar keuze. Voor het project Kunstketen hebben kunstenaars vier mobiele huisjes van kunstwerken voorzien. Deze worden neergezet in een natuurgebied waar er vervolgens in overnacht kan worden. Merel Jonkheid (25) beschilderde een van de keten en nam Noorderbreedte mee voor een kijkje.

Merels Kunstkeet staat momenteel in de achtertuin van Nel Kamphuis (61), die zelf ook een van de Kunstketen heeft beschilderd. In de keet van Nel Kamphuis heeft een jong stel zojuist de nacht doorgebracht, geen straf want de achtertuin doet niet veel onder voor een beschermd natuurgebied.
Beide kunstenaars zijn blij met het project dat hun kunst letterlijk naar buiten brengt. ‘Normaal zit je als kunstenaar een beetje op je eilandje. Door de Kunstketen kwamen we in contact met ondernemers, toerisme, Staatsbosbeheer, en dat was heel leerzaam’, zegt Nel Kamphuis.

Cuby + Blizzards
De samenwerking is ook terug te vinden op de keet van Merel, waar een geschilderde Harry Muskee, leadzanger van Cuby + Blizzards, over het Grolloërveen uitkijkt. Haar keet werd gesponsord door het museum in Grolloo dat gewijd is aan deze Drentse band. ‘Normaal zou ik het een concessie vinden om zo’n opdracht in mijn kunstwerk te moeten verwerken. Maar ik ben gelukkig zelf ook een groot fan!’
De keet is van top tot teen beschilderd en verbeeldt het landschap van het Grolloërveen. Aan de linkerzijde de dichte bossen en aan de rechterzijde de open vennen, een contrast dat zo typerend is voor het landschap.

Verdwalen
Merel groeide op in Grolloo en kent het landschap op haar duimpje. Maar een paar maanden voordat het project begon verdwaalde ze toch. ‘Het was bijna donker en mijn mobiel was leeg. Ik wist wel dat ik dicht bij huis was maar ik raakte toch een beetje in paniek.’ Die ervaring gaf haar inspiratie voor de Kunstkeet: ‘Datgene wat ik zo goed dacht te kennen bracht mij nog steeds iets nieuws.’ Op de website van Kunstketen schreef ze dan ook: ‘Ik heb een tip voor je. Wanneer je het pad kwijtraakt, stop met zoeken. Verdwalen is opeens een uiterst fijne staat van zijn.’
Het toeval wil dat een van de plekken die nu door de gasten gekozen kan worden, precies de plek is waar Merel toen verdwaalde. Andere bijzondere plekken zijn het bos van Boswachterij Gieten, de Braamsplas aan de rand van landgoed Terborgh of de Hunzevallei. Allemaal uitgekozen met hulp van boswachter Martijn Harms, zodat dat de flora en fauna door dit project geen gevaar lopen. Hij vindt de kunstketen een unieke mogelijkheid om dichter bij de natuur te komen: ‘Grote kans dat je ’s ochtends de herten vanuit je keet kan zien’, zegt hij.

Op de website is de keet van Merel en de drie andere kunstenaars te reserveren. Ze kunnen worden neergezet op een van de elf bijzondere en afgelegen locaties naar keuze.