Verscholen in de binnenstad van Groningen liggen verschillende hofjes. Het zijn kleine oases van rust in de drukke stad. Peter Prak, onder andere ontwikkelingsmanager van Meerstad, raakte geïnspireerd door deze bijzondere plekjes en bedacht het Knarrenhof: nieuwbouwhofjes voor ouderen.

Verscholen in de binnenstad van Groningen liggen verschillende hofjes. Het zijn kleine oases van rust in de drukke stad. Peter Prak, onder andere ontwikkelingsmanager van Meerstad, raakte geïnspireerd door deze bijzondere plekjes en bedacht het Knarrenhof: nieuwbouwhofjes voor ouderen.

Vóór onze afspraak krijg ik een cryptisch mailtje van Peter Prak: ‘Zullen we afspreken bij het oudste hofje van Groningen?’ Gelukkig brengt Google de oplossing: het oudste hofje, het Heilige Geest Gasthuis, ligt aan de Pelsterstraat en is al gesticht in de dertiende eeuw. Het heeft door de jaren heen onder andere dienst gedaan als gasthuis voor pelgrims, als ziekenhuis en wordt nu bewoond door veertig ouderen. Binnen in het hofje is het zo rustig en groen dat het je moeilijk voor te stellen is dat we midden in de stad zijn.

 Harley

‘De geborgenheid en veiligheid die je hier voelt, hoop ik ook met het Knarrenhof te realiseren’, zegt Peter Prak. Hij wil daarom nieuwe hofjes bouwen die geschikt zijn voor ouderen. De naam Knarrenhof heeft hij van een sketch van Van Kooten en De Bie: Een vijftiger – Kees van Kooten – komt met zijn Harley het berghok van zijn luxe appartement voor krasse knarren niet in. ‘Er wordt vanuit gegaan dat vijftigers niet meer op een motor rijden maar op een snorfiets’, klaagt hij.
Nog steeds wordt er verkeerd nagedacht over vijftigplussers vindt Peter Prak: ‘Ze worden afgebeeld op een fiets met een uniseks windjack aan. Maar de ouderen van nu komen uit de tijd van de Beatles en de Rolling Stones, ze hebben altijd spijkerbroeken en leren jasjes gedragen.’

Noaberschap

In 2019 zal de helft van de Nederlanders boven de vijftig zijn en een groot deel daarvan zal bestaan uit alleenstaanden. Eenzaamheid is een groot probleem voor deze groep. ‘Familie hebben ze vaak niet, of niet meer. Uit onderzoek is gebleken dat eenzaamheid tot veel gezondheidsproblemen kan leiden, die resulteren in net zulke hoge zorgkosten als 16 sigaretten per dag of 15 kilo overgewicht!’
Mensen zijn eenzaam maar de oude dag in een verzorgingstehuis doorbrengen zien veel mensen niet meer zitten. Er is dan ook een grote belangstelling voor de hofjes die zowel geborgenheid als zelfstandigheid bieden. De zelfstandigheid is mogelijk omdat mensen bereid zijn elkaar een handje te helpen. ‘Gewoon het ouderwetse noaberschap. Er is altijd iemand in de buurt die je kan helpen.’ En als het nodig is kan er bijvoorbeeld ook gezamenlijk zorg ingekocht worden.

Meedenken

Er zijn inmiddels al meer dan duizend mensen die serieuze belangstelling hebben voor het Knarrenhof. Als er genoeg mensen zijn die samen in een hofje willen wonen, wordt er een vereniging opgericht die verder gaat met het realiseren van het Knarrenhof. ‘In september beginnen we waarschijnlijk met de bouw van het eerste hofje in Zwolle’, verteld Prak.
In Groningen waren er twee locaties: Vinkhuizen en Beijum. De locatie in Vinkhuizen viel af omdat er niet genoeg belangstelling was. ‘Mensen vonden het toch te snel gaan. Vaak willen mensen wel oud worden, maar niet oud zijn.’ Maar in Groningen zijn er nog 120 mensen die wel geïnteresseerd zijn, de locatie in Beijum gaat dan ook door.
De toekomstige bewoners mogen voor een groot deel bepalen hoe de woningen eruit komen te zien. De grootte van de woning kan verschillen, daardoor is het project ook geschikt voor mensen met een kleine portemonnee. Maar in ieder geval worden ze zo gebouwd dat een hoogbejaarde in een rolstoel er kan blijven wonen. Ook komt er een gezamenlijke tuin en hobbyruimte.

Bijdragen aan de samenleving

Bewoners die mogen meedenken over hun woning is in de vastgoedwereld niet vanzelfsprekend. ‘Het lijkt wel alsof je bij de bakker nog beter geholpen wordt dan bij het kopen van een huis. Terwijl een huis waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven is.’ Peter Prak verbaast zich dan ook over projectontwikkelaars die zich niet zo druk lijken te maken over wat de bewoners willen.
Met zijn eigen project wil hij het anders doen. Hij is er al vijf jaar mee bezig, zonder er geld aan te verdienen, maar sinds kort heeft hij besloten er helemaal voor te gaan. ‘Er is nu zoveel belangstelling, dan moet je ook doorpakken.’ Hij vindt het belangrijk om iets te doen waarmee hij een bijdrage kan leveren aan de samenleving: ‘Ik ben opgevoed met het idee van naoberschap.’

Kijk voor meer informatie op: www.knarrenhof.nl

Peter Prak in het Heiligen Geest Gasthuis

Peter Prak in het Heiligen Geest Gasthuis