Hoe ziet Noord-Nederland eruit door de ogen van een dier? Vergeet de mensenkaart en kijk met specialisten mee naar een ander land. Theunis Piersma, hoogleraar trekvogelecologie aan de RUG en Waddenononderzoeker bij het NIOZ, over de wereld van de rosse grutto.

Misschien komt het als een verrassing dat wij naast onze nationale vogelsoort in Nederland – de grutto – nóg een grutto rijk zijn. Rosse grutto’s zijn bij ons de echte ‘Waddengrutto’s’, maar ver hier vandaan zijn ze de broedende grutto’s van de toendra. Maar daar, van Noord-Noorwegen all the way tot Alaska, kunnen ze pas in juni terecht. 

Zo komt het dat in mei, wanneer in de polders van Texel, Terschelling en Ameland de kuikens van ‘gewone’ grutto’s uit het ei kruipen, in diezelfde weilanden de rosse grutto’s in grote groepen en in grote concentratie zoeken naar emelten, de larven van langpootmuggen. Terwijl de grutto’s zich in die tijd zorgen maken over het lot van hun pasgeboren kuikens, zijn de rosse grutto’s bezorgd of ze een gewichtstoename met meer dan tien procent per d…