Misschien komt het als een verrassing dat wij naast onze nationale vogelsoort in Nederland – de grutto – nóg een grutto rijk zijn. Rosse grutto’s zijn bij ons de echte ‘Waddengrutto’s’, maar ver hier vandaan zijn ze de broedende grutto’s van de toendra. Maar daar, van Noord-Noorwegen all the way tot Alaska, kunnen ze pas in juni terecht. 

Zo komt het dat in mei, wanneer in de polders van Texel, Terschelling en Ameland de kuikens van ‘gewone’ grutto’s uit het ei kruipen, in diezelfde weilanden de rosse grutto’s in grote groepen en in grote concentratie zoeken naar emelten, de larven van langpootmuggen. Terwijl de grutto’s zich in die tijd zorgen maken over het lot van hun pasgeboren kuikens, zijn de rosse grutto’s bezorgd of ze een gewichtstoename met meer dan tien procent per d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.