Toerisme en recreatie zouden een panacee kunnen zijn voor de bevolkingsleegloop en economische verschraling van de Friese en Groningse waddenkust, denken Jasper Heslinga en Peter de Ruyter.

 

Jasper Heslinga, wetenschapper, ziet een groot contrast tussen de waddeneilanden die haast overbevolkt zijn door toeristen, terwijl er op het vasteland aan de kust nauwelijks mensen komen. In Duitsland is dat haast omgekeerd. Daar gaan mensen een week naar de kust en dan een dag naar een  eiland.Anders dan onze kuststrook is er wel veel toerisme aan de rand van het Duitse vasteland. Dat komt onder andere doordat de Duitse waddeneilanden duurder zijn. Neem Sylt, dat bereikbaar is met een autoverbinding. Jasper Heslinga: ’Mensen die ik sprak noemen dat eiland het Saint Tropez van het waddengebied. Ik hoorde dat er Bayern München-voetballers wonen en Prada- en Gucci-winkels staan. Het probleem is dat de oorspronkelijke bewoners door de hoge prijzen verdrongen worden. Aan de andere …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.