Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Kleinsma kan een lichte kreet van enthousiasme over de schoonheid van het gebied nauwelijks onderdrukken. Ze ontmoet in Frederiksoord Jan Mensink, directeur van de Maatschappij van Weldadigheid. Koloniestichter Johannes van den Bosch stond aan de basis van de verzorgingsstaat zoals we die nu kennen. De verlichtingsgedachte van de generaal is soms nog verrassend actueel. 

 

Er zijn vele wegen die naar Frederiksoord leiden en de mooiste is misschien nog wel het pad dat van Oldeberkoop via Noordwolde en Wilhelminaoord naar de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid voert. Nog altijd, bijna twee eeuwen nadat generaal Johannes van den Bosch besloot zijn levenswerk te maken van het verbeteren van de toestand der armen en lagere volksklassen door hen ‘op te beuren en tot eene hoogere beschaving, verlichting en werkdadigheid op te leiden’, is onderweg de orthogonale structuur te zien van de kolonies die dat ideaal mogelijk moesten maken. Opgeknapt en inmiddels in een groot aantal gevallen met aanbouw, staan de kleine koloniehuisjes nog steeds op regelmatige afstand van elkaar langs kaarsrechte wegen. Als een soort Gesammtkunstwerk, een monumen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.