Noorderbreedte bestaat in 2016 veertig jaar. We vieren dat vierde kroonjaar uiteraard met mooie artikelen in ons tijdschrift. En we vragen en geven ook cadeautjes.

Noorderbreedte is jarig. We bestaan 40 jaar. We hebben heel wat wensen op onze verlanglijst staan. Niks geen valse bescheidenheid van ‘we hoeven geen cadeaus, we hebben alles al’. Nee, we willen schone energie, een leefbare samenleving, een kwalitatief hoogwaardig landschap, bruisende steen, werk voor jonge mensen – om maar eens wat te noemen. In het jubileumjaar publiceren we in elk nummer ‘En dit is wat we willen‘. Met originele, inspirerende geesten die met ons mee denken over onze verlanglijst. Maar er staan veel meer boeiende verhalen in ons prachtige tijdschrift. Word abonnee dan hoef je niets te missen!

We organiseren ook filmweekenden, manifestaties en publiceren specials, zoals over de Wadden. En soms hebben we een aanbieding speciaal om Noorderbreedte-fans te belonen voor hun trouw. Ter ere van onze veertigste verjaardag biedt Noorderbreedte een nieuwe kunstdruk aan: ‘Gothiek van het Noorden’ van Harrie Gerritz (75). Terugkerende thema’s in zijn werk zijn verkavelende weilanden, boerenhekwerken en rijzende kerktorens. Gerritz’ rijke oeuvre wordt gekenmerkt door creaties tussen figuratieve en abstracte kunst, en het enthousiaste gebruik van heldere, expressieve kleuren. De kunstdruk verschijnt ter gelegenheid van de expositie ‘Torens en Vergezichten’ die tot en met 14 januari te zien is bij Galerie de Vis in Harlingen. De beeldmaat van de kunstdruk is 40 x 50 cm, op papier van 50 x 65 cm. De oplage is slechts 30 exemplaren. Voor abonnees van Noorderbreedte is de prijs € 115,- inclusief een boekje dat bij de tentoonstelling verschijnt. U kunt deze kunstdruk hier bestellen.

Gecoverd

Als iets Noorderbreedte kenmerkte afgelopen veertig jaren, dan is het wel de cover. Steeds weer kozen we een andere top-ontwerper die het blad ‘smoel’ gaf. In GRID, het Grafisch Museum in Groningen hebben we dat laten zien tijdens de tentoonstelling ‘Gecoverd: 40 jaar Noorderbreedte’. In deze overzichtstentoonstelling waren alle covers van Noorderbreedte te zien. Dat zijn onder andere het werk van gerenommeerde ontwerpers als Irma Boom, Wim Crouwel en Max Kisman. Meer weten? www.gridgroningen.nl. Ook organiseerden we speciaal voor onze lezers in GRID een middag over historische muurschilderingen. Expert Peter Nijhof verzorgde een lezing en daarna was er een stadswandeling in Groningen onder leiding van Rita Overbeek en Aletta Bastmeijer.  Ach ja, er was zoveel te doen in ons jubileumjaar. En daar gaan we daar natuurlijk ook na 2016 gewoon mee door.

Jubileum-filmweekend op Vlieland

Fotografie en Noorderbreedte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zijn we er bijzonder trots op dat de beste fotografen uit Noord-Nederland aan ons tijdschrift zijn verbonden. In het jubileum-filmweekend op Vlieland stond in 2016 fotografie dan ook centraal. Onder de titel ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ kozen we samen met Podium Vlieland de mooiste speelfilms en documentaires over én met fotografen. Voor iedereen die houdt van prachtige beelden en de verhalen daarachter. We hebben Harry Cock – vaste fotograaf van Noorderbreedte en de Volkskrant – uitgenodigd om tussen de voorstellingen door te vertellen over zijn werkwijze. Hoe kijkt hij, hoe kiest hij en wat wil hij eigenlijk vertellen met zijn foto’s? Aan de hand van voorbeelden geeft Harry u een kijkje in de keuken van de fotograaf. Kijk hier voor een sneak preview van het werk van Harry.

De zes films die we vertonen variëren van een vermakelijke documentaire tot een aangrijpend drama. Een documentairemaker gaat op zoek naar de identiteit van een anonieme, maar briljante straatfotografe. Juliette Binoche speelt een getraumatiseerde oorlogsfotografe. Wim Wenders schetst een ontroerend portret van topfotograaf Sebastião Salgado. Een Zweedse huisvrouw ontsnapt aan haar verstikkende bestaan dankzij een camera. Filmrecensent Adwin de Kluyver leidt de films steeds kort in.

Ook na ons jubileumjaar blijven we met Podium Vlieland mooie filmweekends organiseren.