Noorderbreedte volgt ‘Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten’, een plan om van leegstaande boerderijen iets moois te maken voor vluchtelingen waar de buurt ook beter van wordt. Architectenbureau Onix NL en het Groninger Landschap trekken de kar.

Flexibele kubuswoningen voor vluchtelingen op de boerenerven kunnen een impuls zijn voor de hele regio.Met ‘Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten’ maakte architectenbureau Onix NL een ontwerp om ongebruikte boerderijen een nieuwe rol te geven in de leeglopende regio. Het is een van de winnaars van ontwerpwedstrijd A Home Away from Home van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.

‘Er is belangstelling van alle kanten’, vertelt Haiko Meijer van Onix. Hij zit in de auto richting Oldenburg, Duitsland. ‘Daar kampen ze met soortgelijke problematiek als in het Noorden van Nederland. Ons plan combineert krimp en leegstand met de uitdagingen van de asielzoekersopvang. Dat is voor dat gebied ook waardevol.’

Stilzitten doet het Groningse team in ieder geval niet nadat het in juni…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.