De nieuwe hoogte-atlas van de provincie Friesland is voor NB-fans gratis te downloaden. Met grote dank aan de maker Daniël van Buren natuurlijk.

Hoogte-atlas van Fryslȃn door Daniël van Buren, 2016, schaal 1:25.000.

Sinds we met vliegtuigen en laserstralen de hoogteligging van de bodem van iedere 50 centimeter exact kennen, is er zeer gedetailleerde informatie beschikbaar. Daniël van Buren heeft de nieuwste hoogtekaarten gebruikt om deze atlas te maken. Hij werkt als hydroloog bij de provincie Fryslân en voor hem is het dus bij uitstek belangrijk om te weten hoe hoog – beter gezegd: hoe laag –  het land ligt.

Maar hij is ook een kaarten man en dus heeft hij gezocht naar een manier om die nieuwe gegevens ook inzichtelijk te presenteren. Dat is goed gelukt. Zelfs zo goed dat de hoogtekaarten verrassende dingen prijsgeven over de geschiedenis van het landschap. Als lezer kun je als een soort moderne ontdekkingsreiziger door de at…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.