Het decembernummer van Noorderbreedte is uit. Met daarin onder andere: • O dennenboom. Kees van de Veen maakte een fotoreportage in Pinetum Quatrebras in de Groninger wijk Lewenborg. Drie vrijwilligers beheren hier meer dan 300 soorten coniferen. Inheems of uitheems, maakt niet uit, er is altijd plek voor meer vinden zij. • Het Noorden is bij uitstek geschikt als proeftuin voor culturele vernieuwing. Dat vinden Annemiek Rens, conservator bij het Drents Museum en Nynke Stellingsma, theaterdirecteur in Groningen. Een dubbelinterview. • Op pad met de Werkgroep Boerenerven Drenthe. 'Tip 10: vermijd tuintrends'. Een reportage van Bert Nijmeijer en Reyer Boxem • Rijksbouwmeester Floris Alkemade ziet toekomst voor Noord-Nederland als toeleverancier van energie en voedsel voor de XXL Randstad. • De dames van Wiens brood men eet vissen mee met palingvisser Freerk Visserman en worstelen met dilemma's op het Heegermeer. • Columnist Kees Kooman ergert zich aan het OV, er is fietsleed in Groningen, we bespreken vier boeken over Noord-Nederland, Anderland gaat over de libelle en we kijken naar vier decennia Makkum op de kaart. • Dieren dichtbij zijn belangrijk voor onze waardering van de natuur, zo ontdekte Akke Folmer in haar promotieonderzoek. Een ontmoeting met een eekhoorn maakt gelukkig. Gauw naar buiten dus! • Architecte en onderzoeker Maartje ter Veen wil een betere wereld. In Wie maakt Noord-Nederland laat ze ons kennismaken met haar favoriete auteurs. Ze bouwt niet, maar inspireert des te meer. • Hoe geef je de geschiedenis van terpen en wierden weer terug aan de bewoners? Oude verhalen worden teruggeplant om verder te groeien en archeologische vondsten komen uit het museum terug naar de vindplaats. Jeroen Wiersma vertelt over het terpen- en wierdenproject. • In Alles wordt Anders vergelijken Wim Boetze en Peter de Kan het troostend gehalte van de begraafplaatsen in Witteveen en Hoogeveen. 'Hier geen dennengeur en het ijle geluid van boompiepertjes, maar het hoge gejank van de A28.' Het decembernummer van Noorderbreedte is uit. Met daarin onder andere: • O dennenboom. Kees van de Veen maakte een fotoreportage in Pinetum Quatrebras in de Groninger wijk Lewenborg. Drie vrijwilligers beheren hier meer dan 300 soorten coniferen. Inheems of uitheems, maakt niet uit, er is altijd plek voor meer vinden zij. • Het Noorden is bij uitstek geschikt als proeftuin voor culturele vernieuwing. Dat vinden Annemiek Rens, conservator bij het Drents Museum en Nynke Stellingsma, theaterdirecteur in Groningen. Een dubbelinterview. • Op pad met de Werkgroep Boerenerven Drenthe. 'Tip 10: vermijd tuintrends'. Een reportage van Bert Nijmeijer en Reyer Boxem • Rijksbouwmeester Floris Alkemade ziet toekomst voor Noord-Nederland als toeleverancier van energie en voedsel voor de XXL Randstad. • De dames van Wiens brood men eet vissen mee met palingvisser Freerk Visserman en worstelen met dilemma's op het Heegermeer. • Columnist Kees Kooman ergert zich aan het OV, er is fietsleed in Groningen, we bespreken vier boeken over Noord-Nederland, Anderland gaat over de libelle en we kijken naar vier decennia Makkum op de kaart. • Dieren dichtbij zijn belangrijk voor onze waardering van de natuur, zo ontdekte Akke Folmer in haar promotieonderzoek. Een ontmoeting met een eekhoorn maakt gelukkig. Gauw naar buiten dus! • Architecte en onderzoeker Maartje ter Veen wil een betere wereld. In Wie maakt Noord-Nederland laat ze ons kennismaken met haar favoriete auteurs. Ze bouwt niet, maar inspireert des te meer. • Hoe geef je de geschiedenis van terpen en wierden weer terug aan de bewoners? Oude verhalen worden teruggeplant om verder te groeien en archeologische vondsten komen uit het museum terug naar de vindplaats. Jeroen Wiersma vertelt over het terpen- en wierdenproject. • In Alles wordt Anders vergelijken Wim Boetze en Peter de Kan het troostend gehalte van de begraafplaatsen in Witteveen en Hoogeveen. 'Hier geen dennengeur en het ijle geluid van boompiepertjes, maar het hoge gejank van de A28.' Het decembernummer van Noorderbreedte is uit. Met daarin onder andere:

O, dennenboom, de nieuwe Noorderbreedte is uit. Met een prachtige fotoreportage van Kees van de Veen over het Pinetum in Groningen. Meer over de inhoud leest u hieronder. Wilt u NB#5 kopen? Klik dan hier

Kees van de Veen maakte een fotoreportage in Pinetum Quatrebras in de Groninger wijk Lewenborg. Drie vrijwilligers beheren hier meer dan 300 soorten coniferen. Inheems of uitheems, maakt niet uit, er is altijd plek voor meer vinden zij.
Het Noorden is bij uitstek geschikt als proeftuin voor culturele vernieuwing. Dat vinden Annemiek Rens, conservator bij het Drents Museum en Nynke Stellingsma, theaterdirecteur in Groningen. Een dubbelinterview.
Op pad met de Werkgroep Boerenerven Drenthe. ‘Tip 10: vermijd tuintrends’. Een reportage van Bert Nijmeijer en Reyer Boxem.
Rijksbouw…