Noorderbreedte daagt u uit om eens van perspectief te veranderen. Kijk eens als libel.

Hoe ziet de kaart van Noord-Nederland eruit door de ogen van een dier? Vergeet de mensenkaart en kijk met specialisten mee naar een ander land. Ep van Hijum, amateur-bioloog en fotograaf leeft zich in …  in de wereld van libellen. Vlieg met hem mee.

Voordat u libellen vliegend kunt bewonderen hebben ze al een lange levenscyclus achter de rug. De langste tijd verblijven ze als larve in het water en deze periode kan zelfs wel – afhankelijk van de soort – tot vijf jaar duren. Ze beginnen  als eitje en hieruit komt de prolarve die vervolgens vervelt tot een larve. Met een vangmasker grijpen ze prooien: watervlooien, insecten, kleine visjes maar ook soortgenoten. Eten is eten, nietwaar?  De larve vervelt een aantal keren en deze nimf ondergaat al veranderingen die hem voorbereiden op een …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden