Buiten de Waddendijk van Ferwerderadiel is de natuur de baas. Met een tweepersoons waterschap, het kleinste van Nederland, bewaken enkele boeren hun buitendijkse belangen.

In de hal hangt een foto van de oude Aebinga State, met Pixelhobbypixels ingezet. In mei 2010 brandde de monumentale boerderij van de familie Reitsma af. Binne Reitsma en zijn vrouw waren op de camping in Makkinga. Hun oudste zat in Nigeria, hun dochter en tweede zoon waren op stap in Dokkum. Zij waren de eersten die het hoorden, van de taxichauffeur. Binne en Nel hadden nog wat kleren in de caravan, verder was alles weg.

Nu is het eind december, 2016, tussen kerst en oud en nieuw. De donkere dagen, maar vandaag schijnt de winterzon. Reitsma zit aan de keukentafel, in een keuken zoals je in nieuwbouw ziet. Modern spul. Alles is weer opgebouwd, op dezelfde plek, aan de Ljouwerterdyk buiten Blije, Noord-Friesland. Niet in de originele staat maar in de staat van nu: een modern woonhuis en…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.