Nina van den Broek schreef Boerderijen in De Marne. Voor Noorderbreedte portretteert ze de bewoners. In de eerste aflevering Jakob en Mia Slob van boerderij Nijenklooster bij Kloosterburen. Harry Cock maakte de foto.

De dag kan niet mooier. Het heeft gevroren, de lucht is strakblauw en over het Groningerland ligt een zilverwitte glinstering. In de woonkamer van boerderij Nijenklooster kijkt Jakob Slob (86) tevreden naar buiten: het vriest en ‘daar wordt de kleigrond lekker rul van’. We zitten voor het raam in leunstoelen, de rest van de bewoonde wereld lijkt ver weg. Mia (84) komt binnen met de koffie. Ze is hier geboren, op een eeuwenoude wierde. Toen in 1204 werd besloten het Oldenklooster in het nabijgelegen Kloosterburen te scheiden in een mannen- en een vrouwenklooster, werd op deze wierde Nijenklooster gesticht.

Op de reden van mijn bezoek, mijn belangstelling voor de plek waar ze wonen, reageert Mia met een licht verbaasd schouderophalen. Al even weinig ophef wordt er gemaakt van het feit da…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.